Samsung i Huawei představili ohebné telefony, které se promění na tablet | EkonTech.cz


Samsung i Huawei představili ohebné telefony, které se promění na tablet

Technik / mobil / tablet
26. 2. 2019 - 7:42

Po dlouhém čekání a spoustě prototypů jsme se konečně dočkali prvních ohebných telefonů, které lze proměnit na tablet. Oba velcí hráči – Samsung a Huawei představili vlastní řešení, které se ale v obou případech liší.

Samsung Fold

Ohebné řešení od Samsungu má označení Fold a používá konstrukci dvou odlišných displejů. V zavřeném stavu se jedná o poměrně tlusté zařízení (jako byste na sebe přiložili dva telefony), které má na jedné straně malý a podlouhlý 4,6palcový displej. Ten slouží pro běžné použití, například rychlé prohlédnutí notifikací, telefonování a podobně.

Při otevření přístroje se rozbalí velký 7,3palcový displej čtvercového tvaru, který má rovněž výrazný podlouhlý výřez v pravé horní části. Jedná se o místo, kde jsou umístěné senzory a kamera.

Samsung do něj dostal to nejlepší, co je dnes na trhu a vybavil ho až 12 GB operační paměti a 512 GB interním úložištěm. Tomu odpovídá i cena, která je 1 980 dolarů, což je v přepočtu na naše podmínky asi 55 tisíc korun s DPH. Dostupnost u nás ale zatím nebyla zveřejněna.

Huawei Mate X

Zařízení Mate X od Huawei na to jde s konstrukcí zcela jinak. Základem je totiž jediný ohebný displej, který je přes kloub okolo obou stran telefonu. V zavřeném stavu tak máte k dispozici rozsvícenou půlku tohoto displeje na jedné straně, přičemž velikost je 6,38 palců nebo 6,6 palců. Po rozevření se displej rozsvítí celý a vznikne rovněž poměrně čtvercová plocha s úhlopříčkou 8 palců.

Problém této konstrukce ale je, že ohebný displej nemůže mít povrch z odolného skla a jedná se tak o měkký „plast“, který lze velmi snadno poškrábat. Řešení od Huawei tak sice vypadá mnohem lépe, ale uzavření ohebného displeje dovnitř konstrukce, jako to má Samsung, je zase bezpečnější.

Huawei se nebálo nasadit ještě vyšší cenu, než má Samsung a v konfiguraci s 8 GB operační paměti a 512GB úložištěm je cena 2 300 dolarů, tedy asi 64 tisíc korun s DPH.

Jak na tom bude kloub a displej po mnoha otevřeních a zmíněná náchylnost k poškrábání, na to si budeme muset počkat s prvními testy.