Satelit SpaceX se málem srazil se satelitem ESA. Úhybný manévr zabránil možné katastrofě | EkonTech.cz


Satelit SpaceX se málem srazil se satelitem ESA. Úhybný manévr zabránil možné katastrofě

Technik / Srážka satelitů
29. 9. 2019 - 14:31

Na oběžné dráze Země se již nachází 60 satelitů Starlink, které patří společnosti SpaceX zakladatele Elona Muska. Zatím slouží k testování připravované mnohem rozsáhlejší sítě, která bude poskytovat globální satelitní internet kdekoli na planetě s rychlostí 1 Gb/s. Jeden z testovacích satelitů se ale málem podílel na katastrofě.

Dne 28. srpna se zvýšila pravděpodobnost srážky na 1:50 000, cožspolečnosti SpaceX (satelit Starlink) i ESA (satelit Aeolus) považovaly zabezpečné a nepodnikly žádné kroky. Dle měření americké armády alepravděpodobnost dostala na pouhých 1:1000. Na tuto informaci reagovala pouzeESA, která změnila dráhu satelitu, protože SpaceX se rozhodla nereagovat.

Dle pozdějších informací SpaceX nedostalo aktualizované informaceo snížení pravděpodobnosti, proto nepřikročilo k úhybnému manévru. Je všaktřeba připomenout, že všechny satelity Starlink jsou vybavené automatickýmsystémem odvrácení kolize. Nabízí se tak i spekulace, jestli si SpaceX zkrátkanechtělo „tajně“ otestovat tento bezpečnostní systém.

Vzhledem k tomu, že se tento problém řeší už nyní, bude zajímavésledovat, jak to bude vypadat za pár let. Do šesti let totiž musí SpaceX vypustitkolem 12 tisíc satelitů a na oběžnou dráhu se s tisícovkami malých satelitůchystají i platformy jako OneWeb (Samsung), Iridium, Kuiper (Amazon) a další.

Množství rychle se pohybujících satelitů jen na samotné oběžnédráze tak bude v rámci desítek tisíc kusů a jak je vidět, samotný dohled akontrola nestačí. Lze tak předpokládat, že musí vzniknout i vládní orgán, kterýbude moci přikázat nebo přímo ovládat dráhu jednotlivých satelitů, pokud sevyskytne riziko srážky.