ŠKODA AUTO roste, vy můžete také. Jako technik nebo ajťák máte největší šanci | EkonTech.cz


ŠKODA AUTO roste, vy můžete také. Jako technik nebo ajťák máte největší šanci

Technik / IT / kariéra
22. 10. 2016 - 11:48

Není tajemstvím, že šikovní IT odborníci, technici a prakticky každý s inovativním myšlením a kladným vztahem k moderním technologiím má dnes ve firmách dveře otevřené. Zdaleka ne všude se ale dočkáte stejných podmínek, proto je potřeba pečlivě vybírat.

Ze studie TOP Zaměstnavatelé a dalších průzkumů zaměstnavatelské atraktivity pravidelně vyplývá, že jedním z nejlepších zaměstnavatelů pro studenty a absolventy je mladoboleslavská ŠKODA AUTO. Zaměstnanci ŠKODA AUTO se denně zabývají tématy digitalizace, elektromobility, konektivity a dalšími moderními trendy. Jak se ŠKODA AUTO rozrůstá, vytvářejí se nová místa nejen pro experty, ale i pro čerstvé absolventy. Pokud končíte studium a chcete získat práci v prostředí, kde se můžete učit od odborníků a dále rozvíjet svůj talent, zkuste ŠKODA Trainee program.

Jaký je ŠKODA Trainee program očima „exTrainees“? Zeptali jsme se na to Miloše Nožičky a Oty Řeháka, kteří už mají program oficiálně za sebou. Ale jak se ve ŠKODA AUTO říká: „Once a Trainee Always a Trainee“

Ing. Miloš Nožička

Alma mater: Technická univerzita v Liberci, Ekonomická fakulta, obor Manažerská informatika

Miloši, měl jsi už během studia na TUL nějaké pracovní zkušenosti?

Ano, ve ŠKODA AUTO jako praktikant. Na svou první praktikantskou pozici jsem nastoupil již na konci druhého ročníku bakalářského stupně studia do oblasti kvality. Následně jsem si také vyzkoušel práci v technickém vývoji.

Proč ses přihlásil do ŠKODA Trainee programu?

Už na praxi jsem viděl, že Trainee program je výjimečná příležitost, jak poznat díky rotacím firmu z širší perspektivy, která je poté výhodou pro orientaci ve firemních procesech. Všechno navíc absolvujete jako řádný zaměstnanec se všemi výhodami a benefity. Musím uznat, že velkým lákadlem pro mě byla i možnost absolvování zahraniční stáže v rámci koncernu VW. A navíc člověk zůstane po škole v kolektivu mladých lidí, se kterými se rozhodně nenudí.

Popiš nám, jak vypadalo výběrové řízení. Co všechno jsi musel absolvovat?

Výběrové řízení mělo několik fází. První část spočívala v posouzení životopisu a motivačního dopisu v češtině a angličtině. Následně jsem vyplnil jazykové testy a psychodiagnostické testy a byl jsem pozván na klasický osobní pohovor na náborové centrum, po jehož úspěšném absolvování jsem získal nominaci do celodenního Assessment Centra. Během AC byly při plnění úkolů posuzovány naše kompetence a schopnosti vedoucími různých oblastí. V závěru jsem obdržel zpětnou vazbu na můj výkon a „vstupenku“ do Trainee programu.

Jaký je Tvůj nejlepší zážitek z Trainee programu?

Trainee program je jeden velký zážitek – od nástupu až do… no vlastně napořád.

Říkal jsi, že součástí Trainee programu je zahraniční stáž. Kam jsi vycestoval a co jsi tam dělal?

Strávil jsem 3 měsíce v Audi v Ingolstadtu v oddělení Webcenter Services, které má na starosti správu infrastrukturních aplikací. Konkrétně jsem spolupracoval na konceptu monitoringu pro Audi e-shopy. Zapojil jsem se také do Audi Trainee komunity.

Na jaké pozici ve ŠKODA AUTO nyní pracuješ a co je její náplní?

Pracuji v oddělení Systémové integrace pro prodej a marketing, které zajišťuje IT podporu procesů, vývoj aplikací a projektový management v oblasti prodeje vozů, náhradních dílů, aftersales služeb a obchodní sítě. Pracuji na pozici business konzultanta, kde mám na starosti vedení projektů a prosazování strategie zejména v oblasti e-commerce.

Když se ohlédneš zpět, jak Trainee program ovlivňuje tvou současnou kariéru?

Díky Trainee programu jsem získal nadhled, kontakty a zkušenosti, na kterých v současné době hodně stavím.

 

Ing. Ota Řehák

Alma mater: České vysoké učení technické v Praze, Fakulta elektrotechnická, obor Komunikace, multimédia a elektronika

Oto, proč ses přihlásil do Trainee programu ve ŠKODA AUTO?

Do ŠKODA Trainee programu jsem se přihlásil hned na konci magisterského studia, poté, co jsem se na veletrhu pracovních příležitostí v prostorách naší univerzity dozvěděl o konceptu programu. Měl jsem tam možnost pobavit se přímo se zaměstnanci a tehdejšími Trainees o tom, jaký Trainee program je, a o možnostech budoucího uplatnění. Nabídka zahraniční stáže, rotací po firmě i dalšího jazykového vzdělávání pro mě byla velmi lákavá, a tak jsem zkusil své štěstí.

Na jaký zážitek z Trainee programu nejraději vzpomínáš?

Asi na celokoncernové setkání všech Trainees v roce 2015. Měli jsme možnost poznat Trainees z jiných značek, dozvědět se o konceptu jejich Trainee programu a o kultuře značky. Vše bylo skvěle organizováno v krásných prostorách automobilky MAN v Mnichově.

Kam jsi vycestoval na zahraniční stáž ty, Oto? A jak bys zhodnotil její přínos?

Byl jsem na 3 měsíce ve VW ve Wolfsburgu v sídle vývoje elektriky a elektroniky. Pracoval jsem v projektovém týmu, který řídí vývoj Infotainmentu do vozů VW a ŠKODA v Číně a do dalších rozvojových trhů. Byla to obrovská zkušenost. Poznal jsem tam své budoucí kolegy, zdokonalil se v němčině a také jsem měl možnost porovnat pracovní prostředí ve ŠKODA AUTO a ve Volkswagenu.

Říkáš, že jsi tam poznal budoucí kolegy. Znamená to, že jsi na obdobné pozici teď ve ŠKODA AUTO?

Přesně tak. Pracuji jako projektový vedoucí v oddělení vývoje elektriky/elektroniky a infotainmentu – jednotky MIB. Spolupracuji s německými kolegy na vývoji Infotainmentu pro vozy VW a ŠKODA AUTO do Číny, Indie a dalších rozvojových trhů.

Mělo absolvování Trainee programu nějaký vliv na tvoji kariéru?

Během Trainee programu mi ŠKODA AUTO neskutečně pomohla v osobním rozvoji, ať už díky jazykovým kurzům, rozvojovým školením, ale také ve formě služebních cest do Číny, Indie a Německa. Pojem Trainee má ve firmě výbornou pověst a „exTrainees“ jsou velmi žádání napříč celou firmou. Manažeři na ně mají vyšší nároky a zadávají jim zajímavé úkoly. Začít kariéru ve ŠKODA AUTO jako Trainee je podle mě ta nejlepší odrazová meta k budoucí kariéře.

Doporučil bys ŠKODA Trainee program čerstvým absolventům?

Ano, doporučil. Pro někoho, kdo má rád prostředí automotive je ŠKODA Trainee program skvělým startem budoucí kariéry!

 

ŠKODA Trainee program je rozvojový program zaměřený na úspěšné absolventy českých a zahraničních univerzit. Na Trainees čeká pestrý rok skládající se minimálně ze dvou odborných rotací na odděleních oborově blízkých jejich profesnímu zaměření. Zároveň absolvují zahraniční stáž v rámci koncernu VW, praxi ve výrobě, nadoborová školení a v neposlední řadě se seznámí s fungováním dealerské sítě ŠKODA. Kromě těchto aktivit pracují na společných projektech, které podporují networking a aktivně se podílejí na CSR aktivitách firmy. 

Které oblasti na Trainees čekají?

-          IT

-          Technický vývoj

-          Výroba

-          Řízení kvality

-          Strategie společnosti

-          Logistika

-          Finance

-          Marketing

-          Lidské zdroje

-          Prodej

 

Co se od budoucích Trainees očekává?

-          Ukončený magisterský stupeň studia VŠ v době nástupu

-          Anglický jazyk na pokročilé úrovni, německý jazyk výhodou.

-          Pracovní či studijní zahraniční zkušenost nebo odborná praxe během studia

Jak se hlásit?

Přihlášky do Trainee programu s nástupem v březnu 2017 jsou přijímány v období říjen-listopad 2016 na webových stránkách www.skoda-kariera.cz.

FB: facebook.com/skodaautokariera

Instagram: #skodatrainee