Skvělá historie a moderní budoucnost | EkonTech.cz


Skvělá historie a moderní budoucnost

Rozhovory / ORLEN Unipetrol / top zaměstnavatelé
19. 7. 2021 - 7:00

Jak vidí blízkou budoucnost petrochemie skupina ORLEN Unipetrol? To nám prozradil její generální ředitel Tomasz Wiatrak.

Pět výrobních závodů, dvě výzkumně-vývojová centra a celkem osmnáct společností včetně jedné nadace. Když k tomu ještě přidáte síť čerpacích stanic Benzina ORLEN, složíte mozaiku tvořící skupinu ORLEN Unipetrol.

Co se vám vybaví jako první, když se řekne ORLEN Unipetrol?

Skvělá historie a moderní budoucnost. Spousta talentovaných a motivovaných lidí, kteří společně vyrábějí produkty, které jsou výchozím materiálem pro koncové výrobky naprosté většiny ostatních odvětví. Od automobilového průmyslu, přes stavebnictví a elektroniku, až třeba ke kosmetice nebo dětským hračkám. Jsme zkrátka ideální kariérní cíl pro absolventy a také perfektní parťák pro studenty nabízející bezpočet příležitostí k brigádám, stipendiím i vědecké činnosti. 

Dvacáté první století je plné progresivních změn, týkají se i vás?

Jsme moderní firmou, která myslí globálně a jedná lokálně. Do roku 2050 chceme být emisně neutrální, proto procházíme zásadní změnou. Modernizujeme naši výrobu, klademe důraz na výzkum a vývoj a rozšiřujeme naši orientaci z dosavadních klasických surovin na obnovitelné zdroje.  Investovali jsme miliardy korun do nejlepších technologií, které jsou k dispozici.

Jaké hlavní kroky vás na této cestě čekají?

Abychom tento cíl mohli v dohledné době splnit, museli jsme nejen přizpůsobit naši strategii, ale především změnit naše myšlení a konání mající dopad i na veřejnost okolo nás. Používáme principy cirkulární ekonomiky, takže na odpadní materiál nahlížíme jako na cennou surovinu. Naši vědci zkoumají, jak co nejlépe přizpůsobit naše výrobní jednotky a začít ve velkém z přírodního a plastového odpadu vyrábět biopaliva či nové, plnohodnotné plasty. 

Jaký rozvoj vidíte v čerpacích stanicích?

Ty už dnes nejsou jen k načerpání paliv, ale místem k občerstvení, odpočinku nebo k obchodním schůzkám. Máme 419 čerpacích stanic a jsme s velkým náskokem lídry trhu. Svými inovacemi posouváme celý trh k digitalizaci a mobilitě. Naši Benzinu můžete mít v mobilu. Přes mobilní aplikaci můžete platit, sbírat věrnostní body anebo vjet do myčky a umýt si auto, aniž byste museli vystoupit či stáhnout okénko. Nejnověji jsme se vydali do center měst, protože chceme úspěšný občerstvovací koncept StopCafe nabízet našim zákazníkům nejen na čerpacích stanicích. První kavárna je v pražském Karlíně u metra Křižíkova. Čerpací stanice jsou zkrátka trendy a in. A vymýšlet a budovat všechny tyto věci pro zákazníky je nesmírně zajímavé a atraktivní.

„Používáme principy cirkulární ekonomiky, takže na odpadní materiál nahlížíme jako na cennou surovinu.”

Počítáte také s vodíkem?

Ano. Ve vodíku vidíme budoucnost. Vodíková elektromobilita totiž již brzy doplní tu současnou bateriovou. V tomto roce otevřeme první dvě vodíkové čerpací stanice v Praze a Litvínově a další budou rychle následovat. Zatím se bude jezdit na takzvaný šedý vodík vyrobený z ropy. Finalizujeme však projekty na bezemisní výrobu vodíku pomocí elektrické energie získané ze slunce. Pak budou vozidla na vodík opravdu bez uhlíkové stopy. 

Sokol stěhovavý v Záluží, včely ve Spolaně, ryby v řece Bílině a Labi - proč se skupina ORLEN Unipetrol rozhodla podporovat právě tyto živočišné druhy?

Protože vnímáme naši zodpovědnost k našemu okolí. Tu realizujeme ve čtyřech hlavních oblastech: podpora vzdělávání, podpora lokálních komunit, péče o zaměstnance a péče o životní prostředí. Každým rokem snižujeme emisní náročnost našich výrobních jednotek a současně podporujeme život okolo nás. Pomocí ryb a včel bouráme stereotypy z minulého století a ukazujeme, že okolí našich areálů je bezpečné a čisté. A sokoli? Naše vysoké komíny jsou ideální pro jejich hnízdění, takže jim v tom pomáháme a pečujeme o ně. Život sokolů je velmi těžký a dospělosti se dožívá jen málo jedinců. O to větší mám radost, že za deset let jsme u nás odchovali už dvacet pět mláďat tohoto kriticky ohroženého druhu.

O vaší firmě je známo, že podporuje vzdělávání na všech úrovních. Jaké jsou novinky pro rok 2021?

Zásadní novinkou je rozšíření našeho unikátního univerzitního centra. To od roku 2015 funguje přímo v prostorech největšího chemického areálu v Česku, v Záluží u Litvínova a lze v něm studovat vysokou školu přímo v podmínkách průmyslové výroby. Jde o jediný takový případ propojení firemního sektoru a státní vysoké školy v Česku. Do naší spolupráce s Vysokou školou chemicko-technologickou se nyní zapojila i Fakulta strojní Českého vysokého učení technického. Díky tomu dojde k rozšíření nabídky studijních možností v Ústeckém kraji a současně studenti z celého Česka i zahraniční mohou studovat prestižní obor a své poznatky si ihned zkoušet v reálném výrobním prostředí. Je to samozřejmě ideální místo také pro postgraduální studium.

Tomasz Wiatrak, generální ředitel skupiny ORLEN Unipetrol, se závodníkem Formule 1 Robertem Kubicou při otevření bistra StopCafe v Thámově ulici v Praze

 
TOMASZ WIATRAK
Je absolventem Varšavské univerzity a postgraduálního programu Strategic Leadership Academy organizovaného Institutem ICAN. Od roku 2019 zastává post předsedy představenstva a generálního ředitele skupiny ORLEN Unipetrol.