Sociální síť Reddit dostala investici 150 milionů dolarů. Uživatelé se ale bouří kvůli tomu, od koho byla | EkonTech.cz


Sociální síť Reddit dostala investici 150 milionů dolarů. Uživatelé se ale bouří kvůli tomu, od koho byla

Technik / sociální sítě
13. 2. 2019 - 9:18

Sociální síť Reddit se těší stále větší popularitě, a zatímco dříve to bylo relativně uzavřené komunitní fórum, nyní se stává poměrně rozsáhlou sociální sítí, která umožňuje otevřenou komunikaci a vyjadřování názorů takřka na jakékoli téma.

Reddit aktuálně získal investici 300 milionů dolarů pro další rozmach a vylepšení, ostatně stále se jedná o startup, který má velký prostor k růstu. Stávající uživatelé, kteří „drží spolu“ se ale zalekli toho, od koho část investice přišla. Reddit totiž vzal 150milionovou investici od obří čínské technologické společnosti Tencent, která stojí například i za kritizovanou čínskou komunikační aplikací WeChat a mnoha dalšími produkty, které jsou nějakým způsobem omezované nebo hlídané čínskou vládou.

Reakce uživatelů ale byla nečekaná – sítí se začaly hromadně šířit obrázky kombinující Medvídka Pú a čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Právě podobnost pohádkové postavy a prezidenta se již dříve stala symbolem posměchu v Číně, kde je takové znázornění zakázané a jakákoli podobné ztvárnění je rychle smazáno z jakéhokoli čínského webu či aplikace. Je s tím samozřejmě spojený i postih, o jehož formě lze vzhledem k tamním podmínkám jen spekulovat.

Čína má pro takové problémy ale zabezpečení i na vládní úrovní, protože blokuje americké sociální sítě i weby jako Google a další, přičemž jediným způsobem, jak se člověk může dostat k zahraniční části internetu, je využití VPN s šifrovaným spojením.

Na této situaci je ale nejzajímavější to, jaký efekt mají samotní uživatelé moderních sociálních sítí. Vzhledem k tomu, že sociální sítě poskytují v mnoha případech neomezené propojení, může se virálně šířit jakákoli informace, a to platí i pro podobné kritiky samotné společnosti, která danou sociální síť provozuje.

Zatím to sice nevypadá, že by došlo k nějakému bojkotu Redditu, ale pokud by se nějakým způsobem projevila jakákoli „čínská“ cenzura, určitě by z toho dokázali uživatelé udělat velký „humbuk“ a vyvinout tlak na vedení. Velké startupy totiž za sebou mají i velký počet investorů, kteří dokáží velmi tvrdě reagovat na problémy všeho druhu a klidně i vyměnit původní zakladatele a vedení společnosti.