Souboj mezi šejky. Další nejvyšší stavba světa bude mít přes kilometr | EkonTech.cz


Souboj mezi šejky. Další nejvyšší stavba světa bude mít přes kilometr

Technik / stavby
10. 6. 2020 - 17:13

Již deset let zaujímá první příčku mezi nejvyššími stavbami světa dubajský mrakodrap Burdž Chalíf, stavba s úctyhodnými 828 metry však o světový primát v blízké budoucnosti jistě přijde. Výšku magických tisíc metrů mají překonat hned dvě stavby, které na svém území budují arabské ropné mocnosti.

Ikonický mrakodrap by přitom v nehostinné poušti měla svojí výškou zastínit jedna z připravovaných staveb ve stejném městě. Věž Dubaj Creek Tower měla být původně slavnostně otevřena při příležitosti konání letošního ročníku světové výstavy EXPO právě v největším městě Spojených arabských emirátů (SAE). Stavební práce se ovšem opožďují a zůstává otázkou, zda se dubajská věž, podobně jako svého času věž Eiffelova, opravdu hlavním lákadlem světové výstavy stane. Oficiálního představení nové dubajské dominanty se tak občané Emirátů dočkají s největší pravděpodobností až v roce 2021.

Zahrady v oblacích

Přesná výška budovy se před veřejností stejně jako při stavbě Burdž Chalífy tají, boj o pozici nejvyšší stavby světa je totiž tuhý a během stavby by mohla konkurenční projekční kancelář přijít s ještě vyšším projektem. Jistotou tak zůstává jen ambice výškově překonat současnou nejvyšší stavbu světa. Architektonický návrh věže pochází z dílny španělského architekta Santiaga Calatravy, který pojal stavbu a její okolí jako nové vertikální centrum města. „Místo stavby se nachází tam, kde se miliony let rozléhalo moře. Abychom dosáhli stability věže, musíme základy věže položit opravdu do velké hloubky,“ poodkrývá detaily stavby světově proslulý rodák z Valencie. Na dubajské konferenci pořádané organizací Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH), která se zabývá porovnáváním výšky světových staveb. „Protože teplota s každými stovkami metrů výšky klesá, bude možné ve vyšších patrech vybudovat zahrady,“ dodává architekt.

Saúdský zázrak

Výčet lidské snahy dostat své stavby k nebesům na hranicích SAE rozhodně nekončí. O slovo se v boji o nejvyšší stavbu světa hlásí také konkurence v podobě královské rodiny ze Saúdské Arábie. Již v roce 2013 byla ve zdejším druhém největším městě Džidda pod patronátem jednoho z princů zahájena stavba plánované nejvyšší budovy světa s výškou nad jeden kilometr. Výstavba mrakodrapu má být podle plánů dokončena již letos, budova se tak může stát nejvyšší obývanou stavbou na světě. Ani tomuto projektu se však nevyhýbají technické a ekonomické problémy a po přerušení stavebních prací se zprávy o termínu otevření budovy různí. V současné době není v provozu ani webkamera, která pokroky ve výstavbě přenášela veřejnosti v přímém přenosu.

Třetí vzadu

Ve stínu snah arabských mocností stojí výstavba mrakodrapu Burdž Mubarak al-Kabír v Kuvajtu. Dokončení se plánuje v roce 2026. Stavba bude měřit přesně 1001 metrů v odkazu na pohádky Tisíce a jedné noci, problémy v Kuvajtském zálivu představuje hlavně silný vítr.