SpaceX se připravuje na první vyslání člověka do vesmíru. Na oběžnou dráhu poslala Crew Dragon | EkonTech.cz


SpaceX se připravuje na první vyslání člověka do vesmíru. Na oběžnou dráhu poslala Crew Dragon

Technik / vesmír / SpaceX
8. 3. 2019 - 14:50

SpaceX 2. března letošního roku úspěšně spustila nový test kosmické lodi Crew Dragon, která je určena pro lidskou posádku. Pro SpaceX je to další krok k tomu, aby novou kosmickou loď otestovala jak při vynesení na oběžnou dráhu, tak i při návratu na Zemi.

Pokud nedojde k problémům, měla by se SpaceX stát první soukromou společností, která vynese člověka do vesmíru. Doposud to zvládly pouze celé státy nebo jejich spolupráce. Na nízkou oběžnou dráhu se Crew Dragon dostala pomocí rakety Falcon 9, přičemž 3. března by mělo dojít ke spojení s ISS. Dle harmonogramu by 8. března mělo přijít na řadu odpojení od ISS a řízené přistání v oceánu, podobně jako to už zvládnou znovupoužitelné části rakety Falcon 9.

To je hlavní důvod, díky kterému se podařilo několikanásobně snížit náklady na dopravu do vesmíru a SpaceX v tomto ohledu nemá po světě žádnou konkurenci. Ostatní poskytovatelé raket schopných vynést náklad do vesmíru, totiž o každou jednotlivou raketu přijdou a musí tak vyrábět zase novou, což znemožňuje snižování ceny za přepravu.

V současnosti je uvnitř malé kosmické lodi pouze figurína a plyšové ztvárnění zeměkoule, což reflektuje zábavnou povahu zakladatele a současného šéfa Elona Muska. Pokud ale budou všechny testy v pořádku, test s lidskou posádkou (dva astronauti) proběhne ještě letos. 

Všechny tyto kroky jsou ale důležité k tomu, co je zatím největším cílem SpaceX – vyslání člověka k Marsu a jeho přepravu i na povrch, kde už budou připravené zásoby pro delší pobyt.