SpaceX vypustí 27. května první kosmickou loď Crew Dragon s lidskou posádkou | EkonTech.cz


SpaceX vypustí 27. května první kosmickou loď Crew Dragon s lidskou posádkou

Technik / SpaceX / Crew Dragon
26. 5. 2020 - 15:39

SpaceX se konečně dostala do fáze, kdy už odeslala tolik raket s nákladem a testovacích letů s kosmickou lodí Crew Dragon, že se uskuteční první let s lidskou posádkou.

Start je naplánován přesně na 27. května ve 22:33 našeho času, ale podobně jako u jiných startů je nutné počítat s tím, že jakmile všechny podmínky a data nebudou perfektní, start bude odložen. S lidskou posádkou lze předpokládat, že podmínky pro start budou ještě přísnější.

Lidskou posádku v Crew Dragon budou dva astronauti - Robert Behnken a Douglas Hurley, kteří mají za sebou tisíce hodin letů v rámci desítek různých letadel a raketoplánů. Nechyb jim ani zkušenost z několika vesmírných letů. Crew Dragon dorazí k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) přibližně o den později asi v 17:29. Na ISS zůstanou spolu současnými třemi astronauty přibližně 119 dnů a poté se vrátí na Zemi.

 

Několik dnů před samotným startem, konkrétně v období 21. až 25 května externí inženýři NASA kontrolovali veškeré přípravy a 23. května proběhla i generální zkouška. Jedná se o první start kosmické rakety s lidskou posádkou z americké půdy po 9 letech, takže očekávání jsou poměrně vysoká. Hlavní nosnou raketou bude Falcon 9 od SpaceX.

Jako vždy při startech raket SpaceX, i tentokrát nebude chybět živý přenos se spoustou kamer a zajímavých statistik z jednotlivých fázích letu.