Správná koordinace náborových aktivit je klíčová - Alena Kozáková z Czechoslovak Group | EkonTech.cz


Správná koordinace náborových aktivit je klíčová - Alena Kozáková z Czechoslovak Group

Rozhovory / Czechoslovak Group / rozhovory
28. 4. 2023 - 11:39

Pestrost a rozmanitost oborů, ve kterých se společnosti zařazené do Czechoslovak Group a jejich divizí profilují, je opravdu široká. CSG však dokazuje, že i velké společnosti mohou nabízet všem svým zaměstnancům plnohodný onboarding i profesní růst. O tom, jak se v desetitisícové firmě řeší vzdělávání a rozvoj a jak měří spokojenost zaměstnanců, nám řekla HR ředitelka Alena Kozáková.

Vaše společnost zastřešuje více než stovku firem nejrůznějších oborů. Jak se v takovém množství řeší nábor a onboarding?

Společnost Czechoslovak Group (dále jen CSG) zaměstnává více než 10 000 zaměstnanců a z pohledu zaměstnanosti vytváří také řadu vedlejších pracovních příležitosti u spolupracujících firem a dodavatelů. Správná koordinace náborových aktivit je klíčová a díky propojení našeho strategického náboru s náboráři ve firmách postupujeme podle stejných pravidel a standardů, čímž šetříme čas, peníze, zvyšujeme efektivitu našich náborových aktivit a stoupá úspěšnosti obsazovaných pozic. Samotný proces onboardingu je v nepřetržitém rozvoji. Snažíme se ve všech firmách CSG využívat v jeho procesu nové IT technologie, které pomáhají onboarding dělat bezchybným z pohledu zaměstnavatele a záživným a užitečným z pohledu nastupujícího zaměstnance.

Jak podporujete profesní rozvoj a růst svých zaměstnanců? Dá se to vůbec dělat plošně?

Oblast vzdělávání a rozvoje je pro všechny firmy v CSG opravdu zásadní. Pravdou je, že není jednoduché nastavit jednotný systém vzdělávání pro všechny zaměstnance ve firmách skupiny CSG, protože preferujeme, aby řízení znalostí bylo ve firmách tzv. ušito na jejich míru. Z čeho ale máme velkou radost, je Talent program, jehož garantem a otcem myšlenky je majitel společnosti pan Michal Strnad , který nám – personalistům – dává prostor jeho myšlenku rozvoje talentů dále rozvíjet. Program se rozprostírá napříč skupinou a letos se dostal již do svého 3. ročníku. Představuje rozvojovou platformu pro zaměstnance s potenciálem a chutí se dále učit a pracovat na sobě ve prospěch firmy, která účastníka do programu nominovala, a zároveň ve prospěch sebe samotného. Základem úspěchu Talent programu  je správný výběr „talentů“. Tady sázíme na spolupráci s generálními a personálními řediteli z firem, kteří znají nejlépe své zaměstnance a kteří následnými kroky dokážou zúročit takto vloženou investici. Do programu zapojujeme kromě nominovaných účastníků také manažery ze středního a vrcholového managementu, kteří působí jako mentoři a pomáhají talenty provést úskalími nejen při zpracování projektů.

Jak měříte angažovanost a spokojenost zaměstnanců?

V oblasti měření sociálního klimatu ve skupině se chceme zlepšovat. Naše společnost se za poslední rok významně změnila, nabrala vyšší rychlost v akvizičních příležitostech, v kvalitativních změnách zavedených procesů, to se odrazilo ve změnách stylu práce a nepochybně ovlivnilo i zaměstnance. Např. naposledy jsme monitorovali spokojenost se škálou zaměstnaneckých benefitů a přesto, že jsme byli přesvědčeni, že nabídka zaměstnaneckých výhod je pestrá, zpětná vazba od zaměstnanců nám ukázala, že ji můžeme ještě zatraktivnit, aniž by to muselo stát spoustu peněz.

„Z našeho Talent programu máme velkou radost.”

--------------

Alena Kozáková

Vystudovala práva na Masarykově univerzitě v Brně. 18 let pracovala jako právnička a ředitelka lidských zdrojů, u HR zůstala i poté. Ve společnosti Czechoslovak Group pracuje od roku 2021 na pozici HR ředitelky.