Startup Cerebras postavil superpočítač na čipu pro umělou inteligenci | EkonTech.cz


Startup Cerebras postavil superpočítač na čipu pro umělou inteligenci

Technik / superpočítač
3. 9. 2019 - 21:45

Vývoj umělé inteligence vyžaduje enormní počítačový výkon. Nový megačip Cerebras WSE, který je teď největším čipem světa, vlastně představuje celý superpočítač pro aplikace umělé inteligence na jediném čipu. Měl by rozpoutat další revoluci v umělých inteligencích.

Počítačové čipy jsou obvykle malé. V nejnovějších tabletech a chytrých telefonech jsou velké asi jako nehet. Nový čip od kalifornského startupu Cerebras je ale jako obr mezi trpaslíky. Je gigantický a také je zřejmě bezkonkurenčně největším čipem světa. Je větší než celý tablet.

Jedna strana megačipu měří téměř 22 centimetrů a je na něm umístěno 1,2 bilionu tranzistorů, které vytvářejí 400 tisíc programovatelných jader pro aplikace umělé inteligence. Čip Cerebras WSE samozřejmě není jen tak nějakým počítačovým čipem. Je to velmi speciální čip, který by se měl stát průlomem ve vývoji umělých inteligencí. Podle odborníků je Cerebras WSE svojí konstrukcí „šílený“. Zároveň ale uznávají, že jeho vývoj dává smysl, protože soudobé ambiciózní projekty umělých inteligencí, například pro virtuální asistenty nebo autonomní stroje, vyžadují velikou výpočetní sílu. A nároky na výpočetní sílu a tím pádem i náklad na vývoj umělých inteligencí raketově rostou.

Experti na umělou inteligenci v současné době s oblibou využívají grafické procesory (GPU). Ukázalo se totiž, že právě takové procesory jsou velmi vhodné pro vývoj umělých inteligencí. Inženýři umělých inteligencí často používají celé sestavy grafických procesorů. Když například v OpenAI nedávno vyvíjeli umělou inteligenci pro bota ke hře Dota 2, tak na to potřebovali stovky grafických procesorů po celé týdny.

Unikátní čip startupu Cerebras má více než 56krát větší plochu nežli nejvýkonnější grafický čip společnosti Nvidia pro servery, který byl v roce 2017 prohlášený za nejvíce komplexní počítačový čip světa. Zakladatel a šéf startupu Cerebras Andrew Feldman tvrdí, že jejich jediný gigantický procesor zvládne práci stovek soudobých grafických procesorů. Přitom spotřebuje mnohem méně energie a prostoru pro elektronické prvky.

Cerebras WSE je jako celý superpočítač na umělou inteligenci na jediném čipu. To přináší mnohé výhody. Data se v takovém superpočítačovém čipu pohybují asi tisíckrát rychleji, než by se pohybovala mezi jednotlivými propojenými čipy v počítači. Zároveň ale taková extrémní architektura megačipu přináší své vlastní problémy. Většina počítačů se dnes chladí pomocí proudění vzduchu. Cerebras musel pro čip navrhnout systém mikrotrubek, jimiž proudí voda a celý čip chladí.

Podle Feldmana již v této době několik zákazníků testuje jejich enormní čip v rozmanitých aplikacích, včetně vývoje inteligence pro navrhování léků. Startup plánuje prodávat spíše kompletní servery se zabudovaným megačipem než tyto samotné čipy. Zatím ale ještě není jasné, jaká bude cena čipu, ani to, jak bude dostupný.

Zdroj: WIRED