Stážistou na Velvyslanectví ČR v Peru | EkonTech.cz


Stážistou na Velvyslanectví ČR v Peru

Z vejšky / praxe
22. 4. 2013 - 23:07

Slovní spojení „praxe při studiu“ je už taková mantra absolventa vysoké školy. Praxe je nedílnou součástí požadavků firem na většinu absolventských pozic. Já jsem se rozhodla získat cenné zkušenosti při studiu v zahraničí na Velvyslanectví ČR v Limě a vám předat rady, jak na podobnou stáž také vycestovat a jaké zkušenosti si z ní přivézt. .

lima

Získat stáž na některém z českých zastupitelských úřadů nemusí být tak složité, jak to na první pohled vypadá. Abych pozici získala, musela jsem se nejdříve zeptat zvoleného úřadu, zda mají o stážistu zájem. Měla jsem to štěstí, že v Limě, kam jsem vyjela v rámci programu zámořských dohod Vysoké školy ekonomické v Praze, je ambasáda akreditovaná pro čtyři země Latinské Ameriky: Peru, Kolumbii, Ekvádor a Bolívii. Pomoc proto uvítali. Dále bylo zapotřebí vyplnit dotazník ministerstva zahraničí, zaslat CV, zaslat výpis z rejstříku trestů a další náležitosti, které ministerstvo potřebovalo pro schválení mé stáže. Vše jsem začala vyřizovat s předstihem několika měsíců. Má žádost byla kladně vyřízena a já mohla strávit dva měsíce úžasnou prací. Lima jako město není příjemné místo na žití, polovinu roku je zahaleno v mlze s lehkým deštíkem, tzv. garúa, a druhou polovinu svítí slunce - bez přestání. „Limeňos“ jsou již zvyklí na menší či větší zemětřesení, kterých se ročně v Limě odehraje nespočet.

Mou šéfovou se stala 3. tajemnice ambasády, která má na starosti agendu obchodně - ekonomickou, kulturní a tiskovou a rozvojovou spolupráci. Úkoly jsem dostávala převážně od ní, někdy bylo ale třeba zařídit určitou věc pro konzulát nebo pro velvyslance. Dostala jsem dlouhodobý úkol, jímž byla příprava podkladů pro návštěvu ministra průmyslu a obchodu a zpracování souhrnné teritoriální informace o Kolumbii za rok 2011 (která je nyní z části k dispozici na portálu businessinfo.cz).

Denní úkoly byly například účast na schůzích státních a mezinárodních institutů, zápisy, reporty a zprávy pro ministerstvo zahraničí. Velvyslanectví se také hodně angažuje v kulturních akcích a šíří povědomí o české kultuře. Měla jsem tak možnost pomáhat při zahajování Filmového festivalu animací v Limě nebo realizaci akce, na níž státy prezentovaly svou kulturu - něco jako cestovní veletrh. Česká republika nabízela ochutnávky plzeňského a budějovického piva, slivovice a štrůdlu. Občas jsem lahve s pivem musela bránit tělem, aby si je lidé neodnášeli. Snažila jsem se rozšiřovat povědomí o původu názvu peruánského piva „Pilsen“, ale Peruánci jsou velmi hrdí na svou kulturu a nechtějí si přiznat, že něco v jejich zemi není originál peruánské.

Práce na velvyslanectví si mě získala svou pestrostí a skvělým kolektivem. Podle velvyslance je rozmanitost práce daná velikostí ambasády. Na velkých velvyslanectvích, například v Paříži či Washingtonu, má pracovník na starosti konkrétní agendu a jeho práce může naopak být značně monotónní. Stážisté (bohužel pro studenty) nedostávají zaplaceno a musí doložit způsob financování svého pobytu. Ale! Získávají zkušenosti a kontakty.

Život v Peru není zrovna levný, i když se to může zdát. Protože je v Peru zatím střední třída obyvatelstva slabá, jsou produkty a služby běžně přístupné v Evropě poměrně drahé, protože nižší vrstvy by na ně neměly, i kdyby stály polovinu. A vyšší vrstvy obyvatelstva jsou ochotny zaplatit i více. Bezpečné bydlení v lepších čtvrtích se také prodraží. Co mě ale mile překvapilo byla kvalita a ceny ovoce a zeleniny. Tak šťavnatá manga a pomeranče jsem ještě nikdy nejedla.

Peruánská ekonomika má problémy s inflací. Díky vysokým výkyvům se ceny jídla často mění. Abych ale Peru nekřivdila, má turisticky i ekonomicky opravdu co nabídnout. Peruánské Andy jsou úžasným místem pro jakkoliv náročné treky či jiné horolezecké aktivity, které lze spojit s poznáváním předkolumbovských kulturních památek jako Machu Picchu a další. Ekonomicky se jedná o zemi s tempem růstu každoročně přes 6 %.

Stáž na velvyslanectví bych doporučila každému, kdo se zajímá o mezinárodní dění a chce si zlepšit světové jazyky. Stáže nabízí nejen instituce Evropské unie, ale také delegace EU v zahraničí.