Středočeské firmy trápí nedostatek technicky vzdělaných lidí | EkonTech.cz


Středočeské firmy trápí nedostatek technicky vzdělaných lidí

Technik / kariéra
5. 4. 2013 - 14:09

Až dvě třetiny zaměstnavatelů a podnikatelů ve Středočeském kraji poukazují podle zjištění Svazu průmyslu a dopravy ČR na problém chybějících technicky vzdělaných pracovníků. Polovina z nich dokonce uvádí, že to je pro ně velká překážka v jejich podnikání. Přitom v kraji je na úřadech práce registrováno 60 tisíc nezaměstnaných.

naradi

Právě nedostatek pracovníků z technických profesí bylo jedním z hlavních témat středečního diskusního setkání Svazu průmyslu a dopravy ČR v čele s jeho prezidentem Jaroslavem Hanákem se zástupci hejtmanství a třemi desítkami ředitelů místních firem. Diskusní setkání se uskutečnilo v Mladé Boleslavi.

„Dokončuje se reforma technického školství a návrhy jsou v poslanecké sněmovně. V řadě případů u nich stál Svaz. Chceme, aby se změny nastartovaly už letos od září,“ uvedl Jaroslav Hanák s tím, že po změně přístupu volají firmy nejen v Středočeském kraji, ale i ve všech ostatních krajích.

Jeho slova potvrdil Bohdan Wojnar, člen představenstva Škoda Auto. „Potřebujeme technicky vzdělané pracovníky a snad k tomu přispějí chystané změny,“ uvedl. V této souvislosti zmínil potřebu spolupráce firem a škol. „Jsme ochotni podpořit některé školy,“ uvedl Bohdan Wojnar. Náměstek hejtmana Středočeského kraje Miloš Petera připomněl také grantový systém podpory učňovského školství, který je v kraji zavedený.

Na rozdíl od některých jiných krajů si jen zhruba šestina středočeských firem stěžuje na kvalitu úřadů práce, pro většinu firem nepředstavuje jejich fungování problém. „Od prvního ledna nemáme povinnost hlásit volná pracovní místa. Jsme však v úzkém kontaktu s firmami, hlásí své požadavky,“ uvedla Renata Malychová, ředitelka krajské pobočky Úřadu práce Příbram. Poukázala na to, že většina nezaměstnaných absolventů je z humanitních oborů. „Pokud jsou u nás hlášeni nezaměstnaní absolventi technických škol, obvykle je to problém v tom, že nemají praxi,“ uvedla Renata Malychová.