Z české kotliny do kotliny čínské.. | EkonTech.cz


Z české kotliny do kotliny čínské..

Z vejšky / studium zahraničí
4. 12. 2012 - 7:54

Studium v zahraničí je jedna z věcí, kterou zaměstnavatelé hledají v životopise uchazečů o absolventské pozice. Zeptali jsme se Daniela Suchánka ze Škoda Auto Vysoké školy, proč si vybral právě studium v Číně a jaká jsou jeho specifika.

Jak Tě napadlo odjet studovat zrovna do Číny?

Moje škola nabízí kromě tradičního Erasmus programu i výjezdy mimo EU. Jelikož spadáme pod koncern Volkswagen a automobilové trhy budoucnosti jsou v Rusku, Indii a Číně, dostáváme nabídky ke studiu nebo praxi právě tam. Z těchto tří zemí mě lákala nejvíce Říše středu. Zúčastnil jsem se proto výběrového řízení a vyhrál ho. Od začátku tohoto semestr tedy studuji jako Exchange Student na Tongji University v Shanghai.

 

Jak vypadá čínská univerzita? V čem se liší od těch evropských?

Tongji University je na místní poměry prestižní vysoká škola s cca 50 000 studenty. Vlastní areál školy je obrovský a jedná se v podstatě o město ve městě. Převažují tu moderní budovy fakult, ale jsou tu také koleje, spousta udržované zeleně, poměrně velká sportoviště a velké množství malých obchůdků. Co je odlišné oproti Evropě je například velké množství administrativních a podpůrných budov. Čínská byrokracie je pověstná a setkáváme se s ní i zde na univerzitě.

 

Co v Číně studuješ? (předměty, obor)

Studuji na School of Automotive Study, což je logická volba vzhledem ke mé stávající vysoké škole v Česku. Mezi mé hlavní předměty patří management a marketing v automobilovém průmyslu, socio-ekonomický rozvoj Číny, Kultura a historie Číny a čínština pro začátečníky. Kromě teoretického vyučování se podílíme i na zajímavých projektech, které jsou spojené s podnikovou praxí. Já pracuji konkrétně na případové studii nové generace pohonných jednotek pro AUDI China.

 

Jak studium probíhá? Je odlišné od toho evropského?

Neexistuje zde rozdělení na přednášky a cvičení, máme zde pouze semináře, které trvají obvykle 90 minut s jednou přestávkou uprostřed. Každého semináře se však účastní cca 60 studentů, což je opravdu hodně. Z Česka jsem byl zvyklý na malé skupinky a osobní přístup vyučujícího, který tady bohužel není. Naštěstí alespoň na projektech pracujeme v malých skupinkách.

 

Umí tví spolužáci anglicky? Jak se dorozumíváš mimo školu?

Většina vyučujících nám tvrdí, že čínští studenti umí anglicky. Neustále nás proto nabádají, ať s nimi navazujeme kontakty. Realita je však jiná – většina spolužáků anglicky umí velmi špatně. Mimo školu je to ještě horší. Je nutné se naučit alespoň základní fráze, které dorozumívání stylu „rukama nohama“ výrazně napomáhá.

 

Je něco, co tě z pohledu Evropana zarazilo?

Překotný vývoj má i své stinné stránky. Jedna z nejpalčivějších je životní prostředí. V centru města zažívám velmi často smog a dýchá se mi velmi špatně. Dalším problémem jsou všudypřítomné odpadky. Odpadkové koše se nikde moc nevyskytují a místní to proto řeší jednoduše – odpadky vyhodí na zem.

 

V čem naopak vidíš potenciál Číny?

Čína má obrovské bohatství – ať už lidských zdrojů, nerostných surovin či finančního kapitálu. Počet obyvatel dosahuje jedné miliardy a tři sta milionů. Tento spící obr se probudil a má hlad. Potenciál je zde proto velký a je zatím nevyužitý. Domnívám se, že o Číně v budoucnu ještě mnoho uslyšíme..

 

Daniel Suchánek

  • 26 let
  • student Škoda Auto Vysoké školy (ŠAVŠ)
  • obor Globální podnikání a finanční řízení podniku
  • nyní manažer pro vnější vztahy České studentské unie
  • dříve předseda Studentské unie ŠAVŠ

 

Autor: Aneta Placáková