Švýcarské nože Wenger končí | EkonTech.cz


Švýcarské nože Wenger končí

Technik
12. 4. 2013 - 17:36

Kdejaký malý kluk po něm toužil. Nosit v kapse pravý švýcarský armádní nůž, to už něco znamenalo, a pokud měl co nejvíce různých nožíků, násad, otvíráků a podobně, to potom si člověk připadal jako král. Jejich historie se však po 120 letech uzavírá.

noze

Tradice od roku 1893

Firma Wneger pokládá své prvopočátky do roku 1893, tehdy vznikla společnost Paul Boechat & Cie, stejnojmenného zakladatele. Paul reagoval na poptávku švýcarské armády po multifunkčním nástroji pro své vojáky. Nezbytnou součástí výstroje totiž kromě nože byl také šroubovák, bez něho nešlo sestavit pušku. Vznikl tak první multifunkční nástroj, obsahující nůž, šroubovák, šídlo a vývrtku.  

Po pěti letech se v roli ředitele objevu ten, který dal nožům tvář na dalších 115 let – Theodor Wenger. Firmu později převzal a přejmenoval. Už od roku 1908 působila ve Švýcarsku konkurenční Victorinox, která po století konkurenčního boje nakonec společnost Wenger odkoupila.

Victorinox – nejprve zachránce …

Firmu Wenger postihly dopady atentátů na Světové obchodní centrum v New Yorku 11. září 2001. Zákaz držení kapesních nožů na palubách letadel velmi oslabil poptávku u zákazníků. Velký objem prodeje nožů totiž probíhal v bezcelních obchodech na letišti, a proč kupovat nůž, který si nemohu odvést domů? Další pokles prodejů přišel v roce 2003, když švýcarská armáda omezila své objednávky. Před osmi lety úspěšnější Victorinox svého oslabeného konkurenta koupil, ale snažil se jeho značku nadále udržet na trhu. Byl to především akt národní hrdosti, protože hrozilo, že značka Wenger bude koupena investory a vyvezena mimo hranice Švýcarské konfederace.

… poté likvidátor

Po pěti letech udržování značky Wenger při životě, změnil Victorinox strategii. Ukázalo se, že velmi blízká podoba nožů obou společností se stala v případě spojení velkou nevýhodou. Zjednodušeně napsáno, nože obou značek vzájemně kanibalizovali na svých prodejích.

 „Mnoho zákazníků už značky Victorinox a Wenger od sebe nedokáže prakticky odlišit. Protože konkurenční boj je čím dál tím tvrdší, rozhodli jsme se sjednotit síly a soustředit se jen na jedinou značku,“ prohlásil šéf Victorinoxu Carl Elsener. Důsledek je jediný, po 120 letech značka Wenger na nožích končí.

Hodinky zůstanou

Wenger nezmizí úplně. Od roku 1988 firma také vyrábí další produkt, který dělá Švýcarsko Švýcarskem – hodinky. A jelikož se na trhu uchytily a úspěšně se prodávají doposud, i nadále ponesou hodinky název Wenger. Pod touto značkou zůstanou i outdoorové výrobky jako stany nebo spací pytle.

Zaměstnanci se o místo bát nemusí

K dobru firmy Victorinox se musí připsat, že zachovala původní výrobní kapacity Wengeru i se všemi zaměstnanci. Některé druhy nožů Wenger se budou dále vyrábět stejným způsobem, jako dosud, avšak už pod novou značkou. Továrna v Delémontu zůstane zachována, práci si udrží i všech 193 zaměstnanců. Pobočka v USA se spojí s místním zastoupením Victorinoxu, ani zde ale nehrozí propouštění. Wenger má celkem 248 zaměstnanců a vyrobí přibližně 2,2 milionu nožů ročně. Victorinox je mnohem větší, zaměstnává 1900 lidí, a kromě roční produkce 25 milionů nožů vyrábí také hodinky, zavazadla, oblečení či dokonce parfémy.