V T-Mobile dostáváme prostor růst, ale stále můžeme být sami sebou - rozhovor s Karlem Procházkou z T-Mobile | EkonTech.cz


V T-Mobile dostáváme prostor růst, ale stále můžeme být sami sebou - rozhovor s Karlem Procházkou z T-Mobile

Rozhovory / rozhovor / top zaměstnavatelé
28. 5. 2024 - 15:27

T-Mobile usiluje o to, aby všichni zaměstnanci měli přístup ke zdrojům, které potřebují pro svůj osobní a profesní rozvoj. Na své pozici se mají cítit dobře a smět rozvíjet své měkké i tvrdé dovednosti jak interními školeními, tak externími kurzy s certifikací nebo tzv. T-Univerzitami. Své o tom ví i Karel Procházka. V T-Mobile je známý jako Tribe Technical Lead pro domácnosti a malé podniky v České republice, mimo firmu zase jako vášnivý DJ. Svoje strategické schopnosti tak vyvažuje mixováním elektronické hudby, jeho práce a hobby mají společné jedno – spojuje díky nim lidi.

Jaká je pracovní atmosféra a kultura v T-Mobile, která by mohla být atraktivní pro mladé profesionály v hledání inspirativního pracovního prostředí?

Přebíráme kulturu z Deutsche Telekom, mladé jistě láká home office, ale taky bych zmínil práci na nových projektech „od nuly“, kdy si sami mohou vybrat technologie, se kterými chtějí pracovat. Hodně dbáme i na flexibilitu vzdělávání (podporujeme zaměstnance, aby si našli čas na vzdělávání během své pracovní doby). A klademe důraz i na to, aby měli možnosti aplikovat naučené dovednosti v praxi. Věříme, že je to klíčové pro efektivní učení. T-Mobile CZ rozhodně podporuje zapojení zaměstnanců, dává jim svobodu a důvěřuje jim. V mnoha případech to vypadá tak, že projekty vycházejí z iniciativy zaměstnanců. A když už si je vymyslí, mohou si zvolit technologie a projekt dovést až do fáze spuštění. Kromě technologií si mohou lidé v T-Mobilu vybrat i to, jakým stylem budou pracovat. Takže když IT týmu nepřijde efektivní každodenní standupování, udělají si místo toho čtyřhodinový online call a během něj pracují společně v reálném čase. Lidé tu mají i možnost ultraflexibilní pracovní doby, kdy není přesně stanovený čas pro práci ani pauzy. Ruku v ruce s tím jde ale zodpovědnost zaměstnance za odvedenou práci a potřeba být k dispozici u důležitých meetingů.

 

V období rychlého technologického vývoje jsou neustálé učení a adaptace klíčové. Jak T-Mobile podporuje své zaměstnance v tomto směru a jaké jsou přínosy pro firmy, které investují do rozvoje svých lidí?

Naší prioritou je, aby naši zaměstnanci byli o krok napřed. Toho dosahujeme několika způsoby. V rámci našeho tribu si sami děláme „proof-of-concepty“ pro nové tooly a technologie a tyto nabité znalosti si pak mezi sebou proaktivně sdílíme – a to ne jen nám do tribe, ale do celé firmy. Navíc máme mentoringové programy nebo workshopové série, které jsou mimo jiné zaměřené na novinky v našem průmyslu, nové postupy atd. Díky tomuto se nám daří získávat zaměstnance, kteří jsou více zapojení, loajální a inovativní.

---------------

KAREL PROCHÁZKA

Absolvent oboru aplikovaná informatika na Univerzitě Palackého v Olomouci je v oblasti technologie a vedení klíčovou osobností. Jeho pozice jako Tribe Technical Lead pro domácnosti a malé podniky v České republice reflektuje jeho schopnost dynamicky vést a strategicky plánovat. Kromě své profesní sféry se Karel věnuje své vášni – hudbě. Jako DJ se specializuje na mixování elektronické hudby, s gramofony a vinylovými deskami ovládá scénu s jedinečným uměleckým cítěním.