Tesla představila Model Y. Levný rodinný elektromobil, který má dojezd až 500 kilometrů | EkonTech.cz


Tesla představila Model Y. Levný rodinný elektromobil, který má dojezd až 500 kilometrů

Technik / Elon Mask / tesla
21. 3. 2019 - 14:46

Dlouho očekávané rozšíření nabídky elektromobilů značky Tesla se uskutečnilo minulý týden, kdy sám Elon Musk představil nový Model Y.

Tesla Model Y je elektromobil typu SUV, jehož základ vychází z levného Modelu 3. Zatímco Model X je tak stále drahý a větší SUV, Model Y následuje nižší cenu Modelu 3 spojenou s menší velikostí oproti Modelu S.

Nižší cena ale klame, protože i tak Model Y nabízí možnost mít až 7 sedaček, tedy ještě třetí řadu sedaček se dvěma místy, která uberou část místa v zadním zavazadlovém prostoru. Protože elektromobily Tesla nemají žádný velký motor, je další zavazadlový prostor i vpředu.

Model Y se pyšní parametry, kterými se chlubí i drahé supersporty, protože ve variantě Performance dokáže zrychlit z 0 na 100 km/h za pouhých 3,5 sekundy. Nejlevnější varianta má dojezd na jedno nabití až 370 kilometrů a Long Range verze s větší baterií pak zvládne až 480 kilometrů.

Nejlevnější verze bude stát pouze 39 tisíc dolarů (přibližně 1,1 milionu korun), ale nejdražší verze s vyšším výkonem i větší baterií má stanovenou cenu 60 tisíc dolarů (asi 1,7 milionu korun). Hlavní rozdíl mezi nejlevnější a dražší verzi je i pohonný systém – jeden motor pro pohon pomocí dvou kol nebo dva motory pro každou nápravu zvlášť (čtyřkolka). Ceny jsou tak přibližně o 10 až 15 % vyšší než u Modelu 3.

Podobně jako u Modelu 3, nejdříve se bude vyrábět dražší varianta (podzim roku 2020) a o rok později (léto 2021) pak i nejlevnější verze. I Model Y je vybavený nejnovějším hardwarem pro funkci Autopilota a s budoucími softwarovými aktualizacemi by měl být schopen zcela autonomního řízení.

Vzhledem k tomu, že Model Y sdílí více než 60 % komponent s Modelem 3, neměly být se spuštěním a rozjetím efektivní výroby takové problémy.

Tesla by rovněž tento rok měla představit i oblíbený vůz pro Američany – pick-up (označovaný také jako truck), který má velkou otevřenou zadní korbu. Bližších informací bychom se měli dočkat ještě letos.