Tesla příští rok představí Robotaxi. Každý majitel bude moci nechat své auto, aby vydělávalo | EkonTech.cz


Tesla příští rok představí Robotaxi. Každý majitel bude moci nechat své auto, aby vydělávalo

Technik / robotaxi
14. 5. 2019 - 11:11

Tesla pořádala speciální konferenci, která byla zaměřena na autonomní technologii, kterou si vyvíjí zcela sama a integruje ji do všech vyrobených elektromobilů.

Elon Musk investorům představil dokončenou verzi vlastního počítače FSD, který slouží především jako akcelerátor umělé inteligence, která zpracovává informace ze všech hardwarových senzorů, jež jsou integrované v konstrukci elektromobilů Tesla. Jedná se celkem o 8 kamer, 12 ultrazvukových senzorů pro krátkou vzdálenost a radar, který míří dopředu a dokáže „vidět“ skrze různé nepřízně počasí jako je sníh, mlha a podobně.

Firma tento nový počítač, který je 21× výkonnější než předchozí generace, automaticky dává do všech vozů, je ale pouze na zákazníkovi, zda si funkci nakonec aktivuje za příplatek. Samotné zapnutí pak probíhá pouze v rámci softwarové aktualizace.

Proč ale Tesla dává autonomní hardware do všech vozů? Elon Musk totiž zároveň představil platformu Robotaxi, která bude spuštěna již příští rok. Tato platforma bude fungovat podobně jako Uber a další, pouze s tím hlavním rozdílem, že automobily budou jezdit bez řidiče.

https://youtu.be/-b041NXGPZ8

Díky aktualizace tak bude mít Tesla příští rok na silnicích přes milion elektromobilů, které jsou schopné řídit bez řidiče a majitelé je budou moci zapojit do této autonomní taxislužby. Díky tomu budou moci majitelé elektromobilů Tesla nechat své auto vydělávat v době, kdy ho nebudou potřebovat. Vzhledem k tomu, že většina lidí používá vlastní auto jen velmi malou část celého dne, zcela to mění ekonomický systém toho, zda se vyplatí auto kupovat.

https://www.youtube.com/watch?v=tlThdr3O5Qo

S Robotaxi totiž téměř desetinásobně klesnou ceny za kilometr a Elon Musk odvážně tvrdí, že kdokoli si koupí auto bez plně autonomní technologie, bude mít za pár let velký problém ho prodat. Budou to dle jeho slov jako koně v době rozmachu automobilů.