Tesla spustila prodej nejlevnější varianty elektromobilu Model 3 | EkonTech.cz


Tesla spustila prodej nejlevnější varianty elektromobilu Model 3

Technik / tesla / elektromobil
5. 3. 2019 - 17:10

Společnost Tesla, která pod vedením Elona Muska patří mezi nejrychleji rostoucí automobilku vyrábějící pouze elektromobily, po dlouhém odkladu konečně představila nejlevnější variantu Modelu 3.

Podobně jako u Modelu S a X se i v případě levného Modelu 3 Tesla rozhodla pro postupnou výrobu od nejdražší varianty. I když tak už v počátcích Elon Musk oznámil, že levný Model 3 bude stát 35 tisíc dolarů, dlouhou dobubyly dostupné pouze dražší varianty této verze, které obsahovaly nadstandardní výbavy – například větší baterii (Long Range, dojezd až 560 kilometrů), vyšší výkon (AWD, náhon předních i zadních kol), kvalitnější materiály v interiéru apodobně.

Nyní je ale na stránkách tesla.com dostupná i zmíněná nejlevnější varianta za 35 tisíc dolarů, což je v přepočtu na naše podmínky asi milion korun. I tato verze se ale chlubí velmi dobrými parametry – dojezd na jedno nabití až 354 kilometrů, zrychlení z 0 na 100 km/h za 5,6 sekund a maximální rychlost 209 km/h.

Za menší příplatek s celkovou cenou 37 tisíc dolarů lze pořídit Model 3 Range Plus, který má větší baterii s dojezdem 386 kilometrů a je zároveň i o trochu rychlejší – z 0 na 100 km/h za 5,3 sekund a maximální rychlost je 225 km/h. Součástí této verze je i kvalitnější výbava interiéru, včetně lepší reproduktorové soustavy.

Stejně jako dříve, všechny elektromobily jsou automaticky vybavené hardwarem pro funkci Autopilota, který se pravidelně zlepšuje v rámci softwarových aktualizacích, které se do automobilu stahují přes integrované internetové připojení. Samotný hardware by měl do budoucna umožnit plně autonomní řízení bez řidiče, ale není dostupný zdarma. Při koupi vozu je možné ho aktivovat za dalších 3 tisíce dolarů, pokud se ke koupi rozhodnete až později, bude aktivace stát 4 tisíce dolarů.

Aby Tesla optimalizovala náklady a stále dokázala prodávat i takto levné, a přesto prémiové elektromobily, rozhodla se ve velkém rušit vlastní kamenné prodejny a bude se soustředit na prodej přes internet.