Tisíce neurozrn rozesetých po celém mozku. I tak může vypadat první bezdrátové propojení lidského mozku a počítače | EkonTech.cz


Tisíce neurozrn rozesetých po celém mozku. I tak může vypadat první bezdrátové propojení lidského mozku a počítače

Vědec / neurozrna
27. 5. 2019 - 17:08

Vědci z univerzity UC San Diego ve spolupráci s inženýry z Qualcommu představili nové řešení pro bezdrátové spojení lidského mozku a externího počítače, které nevyužívá standardního jediného velkého implantátu, jako je tomu doposud.

Místo toho by po celém lidském mozku byly rozmístěné tisíce miniaturních neurozrn o velikosti pouze 0,25 mm2, která by měly naprosto jednoduchou funkčnost v podobě vysílání digitálního pulzního bezdrátového signálu (jeden pulz = 0, dva pulz = 1).

Externí počítač v blízkosti mozku by pak sbíral tento asynchronní signál ze všech neurozrn paralelně a vše sjednotil do jednotného informačního toku, který by měl dle prvních testů dosahovat teoretické propustnosti kolem 10 Mb/s.

Uvnitř samotných neurozrn je kromě snímače elektrické aktivity mozku a vysílače signálu i základní mikropočítač. S dalším vývojem se vědci pokusí optimalizovat samotné snímání nervových vzruchů v lidském mozku a také přidat zpětnou vazbu v podobě stimulace.

Tvůrci také očekávají, že se jim podaří neurozrna ještě dále zmenšovat a už nyní plánují, že by to mělo být na minimálně desetkrát menší rozměry, než je tomu u současných prototypů.

Na propojení lidského mozku a počítače pracuje i startup Neuralink, za kterým stojí Elon Musk. Podle informací se inženýrům podařil rovněž průlomový objev a podrobnosti bychom se měli dozvědět ještě letos.