Toyota bude mít vlastní vozidlo na měsíci. Převeze i posádku astronautů | EkonTech.cz


Toyota bude mít vlastní vozidlo na měsíci. Převeze i posádku astronautů

Technik
19. 3. 2019 - 15:24

Několik společností se chystá znovu vyrazit na Měsíc, včetně například Číny a dalších zemí. Zda se někdy dočkáme vytvoření základny na Měsíci, je sice stále otázkou, ale o to má zájem například i nejbohatší člověk na Zemi – Jeff Bezos. Nyní se k tomuto cíli uskutečnil další krok – velká automobilka začala s vývojem vlastního lunárního vozidla.

Toyota získala zakázku na stavbu lunárního vozidla od japonské vesmírné agentury JAXA (obdoba americké NASA) a i když se se stavbou pořádně ještě nezačalo, už jsou k dispozici přibližné grafické návrhy, jak by vozidlo, které pojme 2 astronauty včetně menšího nákladu, mělo vypadat.

Jak lze vidět na videu, koncept vychází z poměrně běžných představ různých vědeckofantastických filmů. Vozidlo má celkem šest kol, válcový tvar o délce 6 metrů a šířce 3,8 metru a výkonné vysílače. Konstrukce počítá s tím, že bude možné vyklopit solární panely a zajistit tak dobíjení kdykoli to bude možné. Samotný pohonný systém by měl fungovat na bázi efektivních palivových článků, které umožní dojezd až 10 tisíc kilometrů.

Japonsko má v plánu dostat vozidlo na povrch Měsíce v roce 2029 a bude tak na místě připraveno pro budoucí lidskou posádku, která by měla dle plánů dorazit o něco později. Vozidlo ale pochopitelně bude podporovat dálkové ovládání, takže snadno dorazí tam, kam bude potřeba.

Pokud se vše podaří, pro samotnou Toyotu to bude jistě skvělá reklama, ale jak už jsme zmiňovali, o Měsíc se pokouší mnoho subjektů a také nesmíme zapomínat na plánované lety s lidskou posádkou na Mrs, který je sice náročnější, ale mnohem zajímavější. Ty by se měly uskutečnit v příštím desetiletí.