Trumpovy tvíty stále více hýbou finančními trhy | EkonTech.cz


Trumpovy tvíty stále více hýbou finančními trhy

Ekonom / Donald Trump
1. 10. 2019 - 17:32

Tvíty na Twitteru jsou sice velmi krátké, mohou ale mít hodně výbušnou povahu. A když je jejich autorem prezident Spojených států, tak je jejich vliv doslova ohromující. Zasahují celý svět, ekonomiku nevyjímaje. Na dopady Trumpových tvítů pro finanční svět si posvítili analytici JPMorgan Chase.

Twitter, čili sociální síť a mikroblog v jednom, se dnes stal významnou součástí mediální sféry, politiky a také ekonomiky. Vliv Twitteru na světové dění zároveň ještě podstatně zvyšují vrcholní politici, kteří Twitteru věnují hodně svého času a úsilí. Nekorunovou hlavou těchto „twitterových“ politiků je dnes americký prezident Donald Trump.

Odborníci přední finanční společnosti JPMorgan Chase & Co. nedávno analyzovali chování amerického prezidenta na Twitteru a jeho vliv na ekonomiku. Zjistili, že Donald Trump v posledních měsících tvítoval více než když předtím ve svém úřadě. Podle jejich analýzy přitom Trump doposud udržoval překvapivě stálou denní přítomnost na Twitteru, kde zveřejňuje v průměru více než 10 tvítů denně. Právě v posledních měsících jich ale zveřejňuje nejvíce za den, i když tento nárůst je z části daný Trumpovými retvíty tvítů jiných uživatelů. Z jejich zprávy rovněž vyplývá, že Trumpovy tvíty poslední dobou více hýbou finančními trhy.

Zpráva JPMorgan Chase zavádí nový index s vtipným označením „Volfefe“, který udává volatilitu, čili míru průměrné intenzity kolísání kurzů po prezidentských tvítech. Podle tohoto indexu letos v srpnu raketově vzrostlo množství Trumpových tvítů, které měly tu moc zahýbat finančními trhy, a týkaly se obchodu nebo měnové politiky. Tyto tvíty přitom zvyšovaly volatilitu na dluhopisovém trhu.

Pojmenování indexu Volfefe vychází z legendárního nesmyslného a zjevně nedokončeného Trumpova tvítu z 31. května 2017, jehož celé znění bylo „Despite the constant negative press covfefe” (česky „Navzdory neustálému negativnímu zpravodajskému covfefe“). Trump je kvůli své horečnaté aktivitě na Twittru někdy nazýván „Tweeter in Chief“.

Analytici JPMorgan Chase sledovali pohyby na trhu se státními obligacemi USA v různých intervalech, včetně intervalu jedné minuty, pěti minut a jedné hodiny. Při tomto způsobu měření vlivu Trumpových tvítů vyšlo najevo, že během srpna nápadně vzrostla frekvence tvítů, které hýbaly finančními trhy. Podle zprávy bylo v tomto období několik epizod, založených na vlivném Trumpově tvítu, spojeno s prudkým nárůstem volatility na finančních trzích.

Zpráva JPMorgan Chase rovněž uvádí, že Trumpovy tvíty ovlivňující finanční trhy mají tendenci získat méně „lajků“ a „retvítů“, nežli jiné Trumpovy tvíty. Největší vliv na pohyby finančních trhů mají v Trumpových tvítech výrazy „China“, „billion“ a „products“, po nichž následují výrazy „dollars“, „tariff“ a „trade“.

Zdroj: Physorg