Umělá inteligence Aristo udělala test z přírodovědy a dostala se na střední školu | EkonTech.cz


Umělá inteligence Aristo udělala test z přírodovědy a dostala se na střední školu

Technik / umělá inteligence
29. 9. 2019 - 14:38

K dispozici už je velká spousta umělých inteligencí, které jsou specializované na určitou oblast (narrow AI). Tentokrát se týmu vědců laboratoře AI2 (Allen Institute for Artificial Intelligence), který založil již zesnulý Paul Allen (spoluzakladatel Microsoftu), podařilo rozvinout schopnosti jejich umělé inteligence pro přijímací zkoušky na střední školu v jednom konkrétním oboru - přírodovědy.

I když se v minulosti o pokoření testu spousta týmů, žádný typumělé inteligence se nedostal přes hranici 60 % správných odpovědí. A to i přesto, že pracovaly s informacemi, které se vyskytly v několika tisících podobnýchtestů.

Na webu Aristo si lze prohlédnout, jak náročné jsou otázky a že senejedná pouze o typ „otázka a výběr odpovědí“, ale také otázky postavené naobrázku. Umělá inteligence tak musela zvládnout i rozpoznávání obrazu a chápáníhlubšího kontextu, než jen pouze z psaného textu.

Výsledkem bylo, že uměláinteligence Aristo prošla testem na střední školu z oblasti přírodovědy naskvělých 90 %. Jedná se o velký pokrok a je jen otázkou času, kdy lze podobnýsystém použít i na další obory.

Aristo zatím funguje pouze sangličtinou, ale ani to by neměla být do budoucna překážka, protože analýzatextu se v rámci strojového rozpoznávání zlepšuje napříč různými jazyky.