Umělá inteligence pomáhá nalézt lék proti koronaviru. Jako nejúčinnější vyhodnotila antivirotikum proti HIV | EkonTech.cz


Umělá inteligence pomáhá nalézt lék proti koronaviru. Jako nejúčinnější vyhodnotila antivirotikum proti HIV

Technik / koronavirus / umělá inteligence
7. 5. 2020 - 12:18

Speciální výpočetní programy umí vyhodnotit pravděpodobnou účinnost léčivých přípravků a dokážou tak významně urychlit lidskou práci. Jihokorejský algoritmus doporučil jako nejvhodnější komerčně prodávaný lék atazanavir, který vyvinuli chemici původně jako přípravek ničící virus HIV.

S narůstajícím počtem nemocných koronavirem COVID-19 se odborníci snaží zjistit, zda proti nemoci nezabírají také stávající léčebné přípravky. Vědci z korejské Dankook univerzity a americké Emoryho univerzity se, společně s výzkumníky korejské soukromé společnosti specializující se na vyhledávání léčby s využitím výpočetní techniky, rozhodli zkusit zadat výběr nejvhodnějšího léku výpočetnímu modelu s názvem MT-DTI.

Počítače proti virům

Podle modelu kromě atazanaviru dokážou účinně bojovat proti viru i jiné léky, například efavirenz nebo ritonavir. Všechna antivirotika totiž ztěžují virům možnost množení, což pomáhá v boji s kterýmkoli virovým onemocněním. „Výpočetní model MT-DTI byl použit k předpovědi hodnot afinity mezi komerčními antivirotickými léčivy a určenými proteiny,“ vysvětlují své metody jihokorejští vědci. Afinita přitom v biochemii zjednodušeně určuje sílu vazby mezi dvěma látkami, v tomto případě mezi molekulami koronaviru a částicemi léku. Umělá inteligence díky poznatkům strojového učení takto zvládla zhodnotit na jednu miliardu sloučenin.

Spolehlivější a rychlejší diagnózu by měl naopak přinést vynález čínské technologické firmy. Nemoc rovněž díky umělé inteligenci rozpozná za několik sekund s 96% pravděpodobností. Přínos využití inovativních systémů dokazuje také program kanadského serveru, který šíření nemoci dokázal předpovědět o celý týden dříve než státní instituce. Algoritmy využívají k výpočetním modelům data z internetu – například zprávy médií nebo také internetové diskuze.

Boj na všech frontách

V boji s neznámou nemocí se připojují také čeští vědci. Výzkumníci z Akademie věd ČR se podíleli na vývoji diagnostické soupravy, díky které lze výskyt virů v lidském těle jednoznačně prokázat. „Testovací souprava bude použita jako odrazový můstek neboli reference pro vývoj a validaci levných testů, nyní se žádá o profinancování,“ vysvětluje Mikael Kubista, vedoucí Laboratoře genové exprese Biotechnologického ústavu. Přestože jsou náklady na pořízení sestavy poměrně vysoké, již dnes se používá v maltské nemocnici spolupracující s českými biology.

Farmaceutický průmysl stále více hovoří o vývoji účinného léku a vakcíny, o jejichž přípravu se snaží výzkumné týmy z Izraele, USA nebo Velké Británie. O použití již vyvinutého léku se přitom kromě jihokorejsko-amerického týmu pokoušeli také čínští vědci z armádní lékařské univerzity v Chongqingu. Mezi osmi tisíci léčivými přípravky vybrali jako nejlepší čtveřici léků určených na léčbu nemoci SARS, kterou vyvolává podobný druh koronaviru. Nemoc se před 18 lety taktéž rozšířila v Číně a i díky nové léčbě se její šíření dostalo pod kontrolu.

Foto: Adobe Stock