USA je připraveno na jadernou válku | EkonTech.cz


USA je připraveno na jadernou válku

Ostatní / USA / jaderná válka
18. 3. 2020 - 21:29

USA je připraveno na jadernou válku. Pentagon provedl další simulaci toho, jak by vše probíhalo

Zatím nedošlo k žádné jadrné válce, kterou zatím známe pouze z dramatických filmových a knižních scénářů. Všechny mocnost jsou ale vybavené jadernými hlavicemi a nejvíce je to v případě USA a Ruska. I když už studená válka oficiálně neexistuje, v posledních letech začalo napětí stoupat a s tím i pravděpodobnost, která určuje, zda by k takovému konfliktu mohlo dojít. USA navíc počítá s investicí do svého jaderného programu přesahující 1 bilion amerických dolarů.

Dle informací National Defense Magazin dokonce Pentagon v průběhu února provedl simulaci velkého jaderného konfliktu mezi USA a Ruskem, který zahrnoval využití všech dostupných armádních složek. Simulace se zaměřila na možnost ruského útoku na cíl v rámci evropské sekce NATO.

Vše se simulovalo nejen na superpočítačích, ale také v rámci celé infrastruktury, která musí být schopná co nejrychleji reagovat po první ruské raketě. V případě jaderných raket a jejich masivních explozí je drahá každá minuta a každá minuta navíc může rozhodovat o životě nebo smrti milionů lidí.

Pokud by přitom došlo k eskalaci, ve které by hrálo roli i NATO, mohlo by dojít k vypuštění stovek raket i během velmi krátké doby – desítek minut po první raketě. Během několika hodin by tak mohlo dojít k úmrtí desítek milionů lidí a další stovky milionů lidí by zaplatilo životem v následujících dnech, týdnech a měsících v důsledků ozáření a dalších problémů.