USA staví nejvýkonnější superpočítač na světě. Bude dosahovat rekordního výkonu 1,5 exaFLOPS | EkonTech.cz


USA staví nejvýkonnější superpočítač na světě. Bude dosahovat rekordního výkonu 1,5 exaFLOPS

Technik / superpočítač
16. 5. 2019 - 15:53

Válka mezi Čínou a USA je v plném proudu, ale nejedná se o nic nebezpečného. Obě země se totiž předhání v tom, kdo bude mít nejvýkonnější superpočítač na světě. Poměrně dlouhou dobu vedla Čína, která si pro superpočítače vyvíjí i vlastní vícejádrové procesory. USA má ale v plánu si nově získané pozice udržet a rovnou překonat významný milník.

Laboratoř Oak Ridge totiž ve spolupráci se společností Cray a AMD staví superpočítač „Frontier“, který bude mít ve finální konfiguraci výpočetní výkon 1,5 exaFLOPS. Že se jedná o opravdu obrovský výpočetní výkon, dokazuje fakt, že současný nejvýkonnější superpočítač na naší planetě disponuje výpočetním výkonem přibližně desetkrát menším, konkrétně 143,5 petaFLOPS.

Postaven bude díky novým serverovým 7nm čipům od AMD, které mají 64 jader (128 vláken) a nebude chybět ani velký počet 7nm grafických karet Radeon Instinct. Zatím nebylo upřesněno, kolik tisíc kusů procesorů a grafických výpočetních karet bude systém obsahovat, ale procesorů bude čtyřikrát více než grafických karet.

Hlavní použití nového superpočítače bude především vědeckého charakteru, mezi hlavní oblasti výzkumu má patřit předpověď počasí, zpracování big data, umělá inteligence a další.

USA ale nesází pouze na jednoho koně a zároveň staví ještě podobně rychlý superpočítač Aurora, který je postaven na procesorech Intel Xeon a grafických kartách Intel Xe. Jeho výpočetní výkon by rovněž prolomit hranici 1 exaFLOPS.