Válka mezi vládci čipů opět začala | EkonTech.cz


Válka mezi vládci čipů opět začala

Technik / čip / intel
5. 3. 2020 - 17:39

V oblasti nejrozšířenějších výrobců čipů pro desktopové počítače, ale také notebooky nebo nejvýkonnější superpočítače, se opět schyluje k obrovskému souboji, který rozbouří jak technologické, tak i byznysové vody.

Pokud jde o výkonné procesory, celému světu vládnou čipy s instrukční sadou x86. Tyto procesory vyvíjí primárně dva hlavní hráči – Intel a AMD. Zatímco historicky s touto instrukční sadou přišel Intel, AMD si ji později licencovalo a vyvíjelo vlastní verzi procesorů. Na přelomu tisíciletí se dokonce AMD dařilo vyrábět procesory, které byly efektivnější a hlavně výhodnější – měly vyšší výkon, byly levnější a úspornější.

Intel se ale během několika let vrátil na trůn a z pohledu zmíněných parametrů vládl více než desetiletí. AMD bylo vždy trochu pozadu jak s výkonem, tak i efektivitou. To se ale finálně změnilo v roce 2019, kdy AMD představilo nové procesory s architekturou Zen 2.

Velký návrat AMD

AMD se k architektuře Zen 2 dostávalo postupně během několika generací a vývojem, který vedli ti nejlepší inženýři z této oblasti. Oproti tomu Intel, který měl své jisté pozice jak v oblasti počítačů nebo notebooků, tak i serverech a superpočítačích, přestal znatelně inovovat. 

Dává to samozřejmě i ekonomický smysl – netřeba investovat vysoké částky do vývoje, když není silná konkurence. Vylepšování mezi různými generacemi procesorů Intel tak bylo spíše minimální a rozdíly se naopak snižovaly. Intel měl již z minulosti velkou výhodu, že si své procesory zároveň vyráběl sám – má vlastní továrny. Ty jsou ale zároveň přítěží, protože se musí Intel rovněž starat o to, aby se dostatečně rychle vyvíjela i technologie výroby. A zde je jeden háček – čím pokročilejší výroba, tím dražší je nová továrna. Pryč jsou časy, kdy továrna na nejpokročilejší čipy stála „pouhé“ stamiliony dolarů. Investice se postupně vyšplhaly na jednotky miliard dolarů a v nejnovějším případě u 3nm čipů musel výrobce TSMC investovat už 20 miliard dolarů do jediné továrny.

Partnerství AMD a TSMC

Intel proto velmi dlouhou dobu zůstal u starého 14nm procesu výroby, který sice neustále optimalizoval, ale s minimálními změnami. Naproti tomu AMD už vlastní výrobu nemá, pouze se soustředí na vývoj návrhu čipu, který si poté nechá vyrábět u TSMC. 

TSMC v posledních letech nabralo neuvěřitelné tempo vývoje výrobního procesu a patří mezi nejpokročilejší výrobce, který jako první uvedl 7nm čipy a prvních 5nm čipů se dokonce dočkáme už letos. Partnerství AMD a TSMC tedy umožnilo AMD získat obrovskou výhodu oproti Intelu a tak se nelze divit tomu, že jeho 7nm čipy Ryzen a Epyc jsou výkonnější, levnější a také efektivnější z pohledu výkonu a spotřeby než konkurenční modely od Intelu.

Velký úspěch Zen 2

Procesory s 7nm architekturou Zen 2 slaví obrovský úspěch jak na poli desktopových počítačů, tak i serverů. Nejčerstvějším krokem AMD je vstup mobilních čipů Zen 2 do segmentů notebooků, tedy na poslední místo, kde Intel rovněž vládl téměř deset let.

AMD zkrátka s architekturou Zen 2 zaútočilo na všechny segmenty, kde měl Intel dříve většinovou pozici a začíná to být znát. Poměr popularity nakupovaných procesorů se, nejen v soukromé, ale i podnikové sféře, rychle otáčí. Do nových vícejádrových procesorů se tak zbláznili jak hráči, tak i profesionálové a poskytovatelé cloudu. Vzhledem k tomu, že například 64jádrový procesor AMD Epys je mnohem výkonnější a několikanásobně levnější než ten nejlepší model od Intelu, nelze se tomu divit.

AMD navíc stihlo implementovat i modernější technologie, například se jedná o rychlé rozhraní PCI Express 4.0, které umožňuje do desek osazovat větší kapacitu operační paměti a podobně.

Intel nestíhá zareagovat

Ačkoli se tato změna dala s předstihem očekávat, protože už první generace Zen ukazovala, že AMD jde tím správným směrem, Intel stále nestihl zareagovat. I přesto, že už vypustil několik modelů procesorů vyrobených pomocí 10nm technologie, jedná se o úsporné modely a zatím v menším množství. Většina procesorů z nabídky Intelu je tak stále vyráběná pomocí už několik let staré 14nm technologie. A s tím souvisí vysoká spotřeba a nemožnost dostat na plochu čipu více jader, jako to dokáže AMD díky 7nm technologii od TSMC.

Intel neustále posouvá termíny uvedení nových generací procesorů a jak to dle zveřejněných roadmap vypadá, oproti AMD se Intel dostal do skluzu kolem 2 až 3 let. A AMD rozhodně nezastavuje.

Nové generace každý rok

Díky silnému partnerovi v podobě TSMC má AMD zajištěno, že bude mít vždy nejnovější technologii výroby a velmi rychle tak iteruje samotnou architekturu. Tento rok se díky tomu dočkáme Zen 3, příští rok Zen 4 a tak dále. Zkrátka každý rok nová generace.

TSMC mezitím už začalo stavět zmíněnou továrnu za 20 miliard dolarů, která bude vyrábět 3nm čipy. Její spuštění se očekává v roce 2023. V té době se počítá s tím, že bude Intel teprve u 7nm výroby a to pouze u vybraných čipů. Tedy dvougenerační zpoždění.

Karta se obrátila

Za úspěchem AMD stojí kromě skvělých inženýrů také velmi kvalitní vedení ředitelky Lisa Su, která sbírá jedno ocenění za druhým Dokázala totiž AMD dostat z naprostého propadlíka opět na první pozici, alespoň z pohledu technologického lídra.

Trhy mají pochopitelně určitou setrvačnost, takže z pohledu finančních výsledků dochází k postupnému růstu, ale už nyní se hodnota společnosti AMD na veřejné burze dostala na rekordní čísla, která překonala všechny historické milníky.

Tím nejdůležitějším výsledkem souboje Davida a Goliáše je akcelerační vliv na inovace a hlavně snižování koncových cen. Konečně totiž opět existuje silná procesorová konkurence, která nutí obě firmy k tomu, aby co nejrychleji vyvíjely efektivnější, pokročilejší a levnější čipy pro všechna různá elektronická zařízení.