Vědci vytvořili umělou slaninu | EkonTech.cz


Vědci vytvořili umělou slaninu

Vědec / maso
5. 8. 2020 - 7:00

Je vyrobena z přírodních látek a chutná jako skutečná. Trh s umělými masovými produkty, které napodobují například skutečné hovězí do hamburgeru a podobně, se začíná postupně zvětšovat. Stále více lidí odmítá živočišné produkty - ať už kvůli principu nebo i skrze zdravotní důvody.

Start-up Higher Steaks, který se zaměřuje přesně na tuto oblast, se pochlubil tím, že vyvinul umělou slaninu a dokonce i bůček. Nejdůležitější je napodobení chutě, struktury a další prvků tak, aby nebylo možné poznat tento produkt od „originálu“.

V tomto případě se k tvorbě použily různé škroby, tuky, proteiny, buňky a další rostlinné produkty, které ve správném poměru vytvoří potřebný produkt. Tvůrcům se zatím daří vytvářet pouze testovací vzorky, hromadná výroba je další velkou výzvou.

Poptávka po tomto kultivovaném „masu“ je rozhodně velká po celém světě a nelze se tak divit tomu, že už vzniklo několik společností s touto specializací a výzkumem, které v některých případech už rozjely i hromadnou výrobu - Memphis Meats,  Aleph Farms, Meatable, Integriculture, Mosa Meat nebo Supermeat a další.

Od roku 2014 už takových startupů vzniklo přes 30 a jejich cíl je jasný - trh s masem, kde se každý rok protočí přes 1,4 bilionu dolarů. Nové trendy ve stravování jako je vegetariánství a veganství, společně s etickým úhlem pohledu na zpracování masa ovlivňují zákaznické rozhodování. Obchodní řetězce i stravovací zařízení se tak snaží nabídnout co nejširší škálu masových výrobků společně s uměle vyrobenými náhražkami, které připoínají originál nejen chutí, ale i vzhledem. Díky tomu mají šanci obsáhnout celý trh - jak tradiční zastánce živočišných složek jídelníčku, tak zástupce nové veg-generace.

Kdy se ale dočkáme slaniny a bůčku od Higher Steaks na trhu, zatím není jasné. V současné formě výroby by stál kilogram masa několik tisíc dolarů a je třeba tedy vymyslet efektivní a škálovatelnou výrobu, aby cena klesla do oblasti, kde bude konkurenceschopná proti normálnímu masu.