Veletrh CES opět představil světové novinky na poli elektroniky | EkonTech.cz


Veletrh CES opět představil světové novinky na poli elektroniky

Technik
5. 3. 2017 - 11:46

Největší veletrh spotřební elektroniky se letos konal od 5. do 8. ledna v Las Vegas a stal se opět jednou z nejsledovanějších technologických akcí roku. Jubilejní padesátý ročník opět nezklamal množstvím představovaných novinek a nastínil, bez čeho se v blízké budoucnosti nedokážeme obejít.

Veletrh spotřební elektroniky (z angličtiny zkráceně CES) je každoročně pořádán v Mekce hazardu Asociací spotřebních technologií. Během události, která účastí novinářů předčí i letní olympijské hry, se vystavující firmy předhánějí v prezentaci svých horkých technických novinek z uplynulého roku. Od první výstavy v roce 1967 zde došlo k vůbec prvnímu uvedení několika dnes již všedních vynálezů, například CD přehrávače nebo plazmové televize.

Letos se stalo tématem veletrhu slovo propojení – na své si tedy přišli fanoušci automobilů, chytrých telefonů i dalších komunikačních prostředků. Vystavovalo zde na 3800 firem, mezi podnikateli se pohybovali manažeři nadnárodních korporací i začínající podnikatelé z řad studentů. Veletrh není přístupný pro běžné uživatele, i proto vám v následujícím přehledu představíme novinky, které by neměly uniknout vaší pozornosti.

Auta bez řidičů

Jedním z hitů veletrhu se staly autonomní automobily, o jejichž bleskurychlém vývoji se návštěvníci mohli na veletrhu přesvědčit. Své technologie, které v budoucnu mají nahradit řidiče v autech, se na veletrhu snažily prezentovat třeba výrobce počítačů NVIDIA nebo mezinárodní automobilky Hyundai a Toyota. Konstruktéři plánují vyrábět auta, která budou předvídat řidičovy potřeby a budou za něj schopna plně převzít kontrolu nad vozidlem. Největší světové automobilky sní o běžném užívání technologie v roce 2030.

Chytré hodinky od Nokie

Již první den konference byly představeny chytré hodinky Withings Steel HR, první vlaštovka legendárního finského výrobce telefonů na poli inteligentních hodinek. Nokia zvolila místo dotykového displeje raději kulatý ciferník s bočním tlačítkem na ovládání vestavěných funkcí. Hodinky zobrazují zmeškané hovory i přijaté zprávy, měří tělesnou aktivitu nebo detekují spánek. Zaujme vysoká výdrž baterie, bez nabití je lze nosit až dvacet pět dní. Jediný nedostatek představuje chybějící GPS.

Herní notebooky v novém

Mnozí výrobci výpočetní techniky se na veletrhu snažili zaujmout něčím novým. Odborníci tedy měli možnost zhlédnout herní notebook Predator se zakřiveným displejem, Acer veřejnost seznámil také s jedním z nejodolnějších chromebooků na trhu. Novou herní řadu notebooku představil i její čínský konkurent Lenovo, LG se zase pyšnila nejlehčím ultrabookem na trhu.

Posilovna do kapsy

Na veletrhu spatřila světlo světa vylepšená verze multifunkčního posilovacího zařízení Activ5. Kompaktní vynález umožňuje posilovat mnohé skupiny svalstva z domácího pohodlí. Tlakem dlaní na různé části stroje lze posilovat dokonce i spodní část těla, cvičení lze navíc spojit s hraním různých zábavných her. Zařízení vám zároveň spočítá spálené kalorie nebo změří tepovou frekvenci.

Chytré zavírání oken

Na inteligentní ovládání svých produktů myslí již i výrobci oken, firma Velux totiž ve spolupráci se společností Netatmo vyvinula automatický systém jejich ovládání. Čidla se orientují podle teploty vzduchu a jeho vlhkosti, výskytu oxidu uhličitého a dokážou dokonce odpozorovat i dlouhodobé preference rezidenta. Okna lze také ovládat pomocí mobilní aplikace, firma začne s nabízením produktu letos na podzim.

Dron pod vodou

Výrobce bezpilotních letounů PowerVision obohatil svoji nabídku nově o podvodní dron. Rybářům umožní vynález pozorovat podvodní život na obrazovce tabletu nebo pomocí brýlí pro virtuální realitu, kontakt s rybami omezuje jen přenosový kabel, jelikož bezdrátový přenos informací přes vodní prostředí je obtížný. Miniponorka má proto v sobě navíc zabudovaný sonar sloužící ještě k lepší orientaci v podvodním světě. Rybu lze navíc světlem nalákat na návnadu a skutečně ji chytit.

Z dalších představených novinek vybíráme: USB disk s pamětí až 2 TB, chytrý kartáč na vlasy, sluchátka překládající cizí řeč v reálném řase, chytrá miska pro domácí mazlíčky, náramek sledující hladinu alkoholu v krvi a mnohé další.