Velká logistická společnost, jejímž základem je rodina - Gabriela Kahounová z Hopi | EkonTech.cz


Velká logistická společnost, jejímž základem je rodina - Gabriela Kahounová z Hopi

Rozhovory / HOPI / rozhovory
29. 4. 2023 - 9:54

Původně rodinná firma, která se od svého vzniku rozšířila i do dalších zemí, jako je Slovensko, Maďarsko, Polsko a Rumunsko nyní kromě logistických služeb vlastní i farmy nebo například potravinářskou společnost Hollandia. Přesto se společnost HOPI i nadále drží stejných hodnot jako na začátku. Jaké možnosti firma s třicetiletou tradicí zaměstnávající tisíce lidí nabízí studentům a absolventům, a na co se plánuje HOPI zaměřit do budoucna, nám prozradila Gabriela Kahounová, Group HR Director.

Patříte mezi nejúspěšnější logistické firmy v Česku. Jaké možnosti nabízíte absolventům a studentům?

Studenti během svého studentského života získají teoretickou část a pro jejich další rozvoj je nutná praktická část. Praktickou část mohou získat ve velkých společnostech a později přenést do svého podnikání. Někteří studenti během pracovního života ve společnosti zjistí, že velká možnost jejich dalšího rozvoje a pracovního posunu je právě ve velkých společnostech, zůstanou v pracovním poměru a rozvíjí se dále. A to je možnost, kterou může nabídnout naše společnost HOPI. Začnete jako skladový operátor, vyzkoušíte si všechny možné role a jednoho dne povedete tým nebo budete zlepšovat procesy a postupy. Navíc nabízíme jak stáže a brigády, tak i exkurze na našich pobočkách. Studentům, kteří končí vysokoškolské vzdělání nebo je již ukončili, nabízíme tzv. Junior program. Tento program máme nastavený na 2 roky. Absolvent má během této doby čas zjistit, jestli jsme to, co hledá, zda chce dále pokračovat v pracovním poměru, vydat se cestou podnikání nebo úplně změnit obor.

Jaké formy náboru využíváte?

K náboru využíváme různé nástroje a metody. Stále sledujeme nové trendy. Využíváme jak externí, tak i interní zdroje. Dle mého názoru je ale nejefektivnější formou náboru doporučení od současného zaměstnance společnosti.

Jak se v průběhu let mění uchazeči?

Uchazeč se mění dle doby, krize společnosti. V některé době si může zaměstnanec z pracovních nabídek vybírat a diktovat si podmínky, v jiné době je rád, že má práci a nebude na seznamu propouštěných.

Změnili se uchazeči vlivem pandemie?

Ano, docela hodně. Současný kandidát se více zaměřuje na tzv. work-life balance. Ptá se na pracovní dobu, zajímá ho, jak zaměstnavatel pečuje o své zaměstnance, jaké zdravotní benefity nabízí. V neposlední řadě je u některých pracovních pozic stále dotaz na home office. Tu bohužel nemůžeme zajistit všem, například v logistice to zkrátka není možné.

Jak probíhá zaučování nových zaměstnanců a jaké formy rozvoje nabízíte těm stávajícím?

Zaučování je pro nováčky nejdůležitějším obdobím. Během zkušební doby nový zaměstnanec potřebuje větší péči, pravidelné zaškolování, informace a pravidelnou zpětnou vazbu. A na toto se naše společnost zaměřuje – tzv. onboarding proces je jeden z našich letošních personálních projektů – stále je co zlepšovat. Staráme se samozřejmě i o naše stávající zaměstnance. Naše společnost ctí hodnoty – podnikavost, smysluplnost, důvěra a otevřenost. Na míru zpětné vazbě a těmto hodnotám nastavujeme i různá školení. Jak jsem již uváděla výše, máme tzv. Junior program, dále nabízíme různá školení pro vedoucí, včetně Zákoníku práce, a naši zaměstnanci se můžou přihlásit i na různá konkrétní školení typu Time management, Excel a jiné. V letošním roce budeme pro naše zaměstnance ve spolupráci se vzdělávacími společnostmi otevírat E-learing platformu, kde budou mít přístup k více než 100 různým školením.

„Naše společnost ctí hodnoty – podnikavost, smysluplnost, důvěra a otevřenost. “

Proč si myslíte, že je vaše firma pro studenty VŠ atraktivní, a kde ji vidíte za 5 let?

Jsme velká společnost, jejímž základem je rodina. Student si může vybrat, zda chce získat zkušenosti z logistiky, jestli chce vidět, jak se vyrábí jogurty nebo jak vaří známý český kuchař a v neposlední řadě může strávit pracovní život na farmě. Za pět let bychom rádi byli i nadále TOP zaměstnavatelem jak pro studenty, tak pro všechny další uchazeče. Zaměstnavatelem, který ctí hodnoty a váží si zaměstnanců.

----------------

Gabriela Kahounová

Je bývalá sportovkyně – atletka a matka dvou dospělých synů. Vystudovala MBA se zaměřením na personalistiku. HR kariéru jsem začala v logistické společnosti, kde vyrostla z pozice HR administrativní pracovník do pozice HR ředitelka ČR. Poté nabrala zkušenosti ve výrobní společnosti a od od února 2023 pracuje v HOPI Holding na pozici Group HR Director.