Virtuální operátoři klepou na dveře | EkonTech.cz


Virtuální operátoři klepou na dveře

Technik
22. 5. 2013 - 18:16

Odborníky vyzývaná a zákazníky očekávaná revoluce v oblasti poskytování mobilních telekomunikačních služeb se blíží. V Česku zatím funguje pouze jediný virtuální operátor, ale brzký start už ohlásilo několik dalších firem. Blíží se konečně i v oblasti mobilních služeb skutečné konkurenční prostředí? Dokáží virtuálové rozbít kartelové dohody dnešních velkých hráčů?

Poskytovatel bez sítě

Virtuální operátor je nová kategorie poskytovatelů mobilních služeb, souhrnně nazývané jako Operátoři virtuálních sítí (MVNO). Jejich hlavním znakem je fakt, že nevlastní žádnou základnu a přenosové zařízení si pronajímají od existujících operátorů mobilních sítí. Tito operátoři se tak mohou stát jakýmsi lakmusovým papírkem nepříliš konkurenčního prostředí na trhu mobilních sítí a přinutit současné velké operátory ke změně strategie v oblasti získávání zákazníků.

Vstupy dalších se blíží

Před pár dny ohlásilo vstup na trh mobilních operátorů hned několik firem. Nejprve se společnost GTS dohodla s T-Mobilem. GTS se ovšem primárně zaměří na firemní klientelu. Pro „obyčejné“ zákazníky je více zajímavý vstup Centropolu nebo vydavatelství Mafra. Velmi očekáváný je také start sítě Tesco mobile, plánovaný na letní měsíce.

K nákupu v Tescu si přidejte simku

Tesco se již dohodlo s Telefónicou, a tak vzniku nového operátora Tesco mobile už nic nebrání. Tesco už zažádalo o licenci Český telekomunikační úřad a samozřejmě chce hlavně cílit na řady svých pravidelných zákazníků. SIMky budou k dispozici v 232 obchodech řetězce nebo si je jednoduše pořídíte na e-shopu společnosti.

Mobil.cz tajemný, BLESKmobil jede

Pod křídly T-mobilu by měl vzniknout nový MVNO, pojmenovaný jako jeden ze serverů vydavatelství Mafra – Mobil.cz. Jeho start je ale dosud zahalen informačním embargem a představenstvo Mafry se omezuje jen na obecná prohlášení o pokračující analýze projektu. Dá se ale očekávat brzké odhalení podrobností, neboť konkurence je napřed.

Jde o úspěšného operátora BLESKmobil, kterého spustila konkurence Mafry, vydavatelství Ringier. Za pouhé tři měsíce získal až 120 000 zákazníků. Takový úspěch samozřejmě zanechal odezvu a další operátoři budou spěchat, aby si ukrojili z trhu co největší krajíc. BLESKmobil vsadil hlavně na nízké ceny a na jednoduché služby a jak je vidno, přesně tohle český zákazník od operátora očekává.

Česká pošta také

Na místa virtuálních operátorů se tlačí dlaší společnosti, překvapila Česká pošta, která o tom silně uvažuje. Naopak logicky o stejném kroku přemítá například společnost UPC, provozující kabelovou televizi, anebo poskytovatel internetové telefonie Voocall. Podle posledních zpráv s každým ze současných operátorů jednají dva až tři potenciální zájemci o virtuální síť.

Konečně rozhýbaný ČTÚ

Vznik virtuálních operátorů částečně uspíšila aktivita Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), který chce pro mobilní firmy v rámci regulace mobilního trhu zavést povinnost zveřejnit velkoobchodní nabídku. Povinnost pustit do svých sítí nové hráče budou mít po chystané aukci také kupci kmitočtů pro sítě nové generace LTE. Virtuální operátoři většinou přináší nižší ceny a jednoduchou nabídku služeb. Například BLESKmobil na podzim snížil cenu volání z předplacené karty na polovičních 2,50 korun za minutu