Vítejte v budoucnosti - bez kabelů! | EkonTech.cz


Vítejte v budoucnosti - bez kabelů!

Technik
7. 10. 2013 - 20:32

Zní to trochu jako pohádka od Julese Verna a vyvrací to naše znalosti fyziky ze základní školy. Elektřina nejde přenášet vzduchem. Bezdrátové nabíjení je ale funkční a v prodeji.

Trik je v tom, že se nepřenáší elektřina. Něco málo z fyziky: kolem vodiče (1), kterým prochází střídavý elektrický proud, se vytváří měnící se elektromagnetické pole. Když do tohoto pole umístíte další vodič (2), bude se v něm při změnách pole indukovat střídavý elektrický proud. V tomto případě je vodič 1 nabíjecí podložka a vodič 2 je v telefonu. Teď už stačí jen usměrnit proud v telefonu a přivést ho k baterii. A najednou máte v telefonu stejnosměrné napětí bez použití kabelů pro přenos proudu. Baterie se nabíjí.

Nedivte se, byla to jen otázka času. Nejedná se o žádnou novinku, tento princip osvětlil už Michael Faraday v 19. století. Díky tomuto vynálezu si můžeme dobíjet telefony, mp3 přehrávače, tablety a další elektrická zařízení bez nutnosti manipulace s kabely. Stačí mít kompatibilní zařízení a indukční podložku.

Zařízení podporujících bezdrátové nabíjení ještě není mnoho. Tato větev vývoje je teprve ve fázi výzkumu a experimentování. Z oblasti výrobců mobilních telefonů můžeme uvést firmu Nokia, která již uvedla na trh funkční model. Telefon Lumia 920 už touto funkcí disponuje. V příslušenství najdete nabíjecí podložku, kterou připojíte k síti, a pak už jen stačí na ni položit telefon.

Čím více výrobců se zapojí do vývoje, tím dříve budeme mít revoluci v nabíjení. Princip technologie zůstane stejný. Teď je potřeba pořešit zbytek. Zatím se daří držet výrobce ve stejných kolejích. To řeší Wireless Power Consortium. Cíl je vybudovat universální systém bezdrátového nabíjení a tím i kompatibilitu mezi všemi přístroji. Konsorcium sdružuje výrobce a vytváří tak standard bezdrátového nabíjení „Qi“. Každé zařízení s logem Qi bude fungovat s Qi nabíječkou.

Všechno směřuje k bezdrátové budoucnosti. Pokud se tímto vyřeší problém s nabíjením a odstraní nutnost kabelu, nebudeme už potřebovat na telefonu konektory. Konektor na telefonu zatím řeší všechno: nabíjení, komunikace s PC, audio/video výstup. To už ale umíme všechno nahradit. Nabíjení přes Qi a data přes Wi-fi. Sečteno podtrženo, až se dostatečně rozroste bezdrátový přenos proudu, nebudeme už potřebovat konektory v telefonech. A bez konektoru si už výrobce může dovolit další vychytávku, vodotěsnost. Display dotykový, tlačítka schovaná pod gumovým obalem a můžete se jít vykoupat s telefonem v kapse.

S rozvojem Qi zařízení by se měl rozrůst i počet dobíjecích míst. Podložka se dá zabudovat do nábytku a může se tím vytvořit neviditelná nabíječka. Představte si fast food, kde si na stůl položíte telefon a zatímco si vychutnáváte burger, telefon se nabije. Možnosti využití jsou všude. V kavárně na pultu, v tramvaji na sedačce, v přihrádce v autě, na pracovním stole v kanceláři…

V současnosti je v konsorciu přes 80% výrobců mobilních telefonů se stejným cílem, držet se standardu Qi a rozšířit tuto technologii do světa. Již nyní jsou v prodeji kryty pro telefony, které mají zabudované Qi přijímače. Kryt nasadíte, docvaknutím se připojí kryt ke konektoru telefonu a pak stačí položit na dobíjecí podložku. Prodávají se kryty na již vydané telefony od různých výrobců.

V čem je háček? V ničem. Je to prostě bomba. Účinnost nabíjení (98%) je skoro stejná, jako když nabíjíte kabelem. Jsou tu pouze nějaká omezení, ale to má kabel taky. Indukce funguje pouze na krátké vzdálenosti, do několika centimetrů. Jediné nepříjemné mínus je hmotnost. Cívka tam být prostě musí a něco málo váží. Ale je to záležitost několika gramů navíc, takže žádná tragédie.

Teď už jen čekáme, který výrobce do toho skočí po hlavě a vsadí na divokou kartu. Pokud přijde úspěch, ostatní už ho budou následovat rychle. Apple je znám svými průkopnickými vychytávkami, možná už bude nový model telefonu bezdrátově nabíjený. Já už se těším, až přijde doba, kdy doma zahodím telefon na stůl, a rozsvítí se kontrolka nabíjení.