Vítejte na planetě Zonky. Splníme vaše sny | EkonTech.cz


Vítejte na planetě Zonky. Splníme vaše sny

Rozhovory / DNA Zonky
28. 10. 2019 - 23:34

Co znamená, když se řekne DNA skupiny Zonky? Především příjemná kamarádská atmosféra a pohodová týmová spolupráce. Na tom se shodli Filip Paseka a Filip Šebej. V Zonky pracují každý jinak dlouho, ale oba zde mají za sebou už mnoho zážitků a zkušeností. V rozhovoru s nimi a s nováčkem Petrem Hotovcem jsme se dozvěděli, co pro ně znamená pracovat v mladé dynamické fintech firmě.

Zonky je prostě COOL

Jak dlouho pracuješ v Zonky a co tě tu nejvíc baví?

Filip Šebej (FŠ): Společnost Zonky je jiná než ostatní firmy společnosti. Baví mě, že tu skoro všechno zpracováváme digitálně. Cílíme hlavně na bankovní klienty, takže i klienti jsou jiní než jinde. Pracuji tu už 5 měsíců a jsem spokojený.

Filip Paseka (FP): Firma Zonky je prostě jedinečná. Jde o jiný model, kam do celého procesu vstupují také investoři. Zajímavá je pro mě i skutečnost, že přemýšlíme nad expanzí do Evropy. 

Jak bys popsal DNA Zonky v několika slovech?

FP: Kdybych Zonky definoval jako osobu, popsal bych ji jedním slovem – dynamická. Banka bývá pro mnohé symbolem nudné administrativy. Pro Zonky to rozhodně neplatí.

FŠ: Kdybych měl já DNA Zonky popsat jedním slovem, řekl bych, že je – cool. Všichni jsou tu prostě v pohodě. Navíc si myslím, že má Zonky styl. Jde krásnou značku, kterou si lidé pamatují.

HC NET je příležitost, jak se seznámit se šéfem při grilování

Jsi absolventem programu HC NET. Na co rád vzpomínáš?

FP: Nejvíc si vzpomínám na to, jaká tam byla pohodová atmosféra. Všechny úspěchy jsme společně oslavovali. Hned ze začátku jsme se potkávali a normálně bavili se členy managementu, třeba jen tak u grilování. To mě fakt překvapilo. Manažer se tu normálně neformálně baví s úplnými nováčky. 

FŠ: Přátelská firemní kultura je tu standart. Prostě konstruktivní atmosféra bez formalit.

Co Tě k HC NETu přivedlo a přesvědčilo k přihlášení?

FŠ: Vrátil jsem se z programu Erasmus, ale nechtělo se mi být doma. Táhlo mě to zase do zahraničí. Tak jsem hledal práci, která by možnost výjezdu do zahraničí nabízela. Na internetu jsem narazil na HC NET a rozhodl se přihlásit.

FP: Měl jsem to stejně, možnost výjezdu do zahraničí pro mě hrála velkou roli.

Petr Hotovec: Přes informace na sociálních sítích jsem se dostal na stránku www.jedinesnami.cz. Zrovna jsem ukončil školu a nevěděl, co dál. Tak jsem si řekl, že to zkusím, a přihlásil se. Beru to jako jedinečnou příležitost dostat se k práci, kterou bych jinde mohl dělat až za dlouhou dobu, nebo vůbec. Dnes jsem podepsal smlouvu, že od 1. 10 nastupuji do programu HC NET. Doufám, že za pět let budu tam, kde jsou teď Filipové.

Nikdy by mě nenapadlo, co všechno budu umět

Na jakých projektech teď pracuješ?

FŠ: Společně se svým týmem pracuji na novém investičním produktu. Jsem také pyšný na to, že jsme teď v září obhájili rozpočet na následující tři roky.

FP: Také připravuji nový produkt pro investory. Za poslední rok jsme rozvinuli nový CRM systém.

Kam ses stihl už podívat, co ses za tu dobu naučil?

FŠ: Moje profesní cesta začala na Filipínách. Byly to těžké začátky. Šlo o malou firmu, kde jsem byl ze začátku na oddělení financí úplně sám. Až asi po půl roce nastoupil nový finanční ředitel, který se stal mým mentorem. Společně jsme tam postavili tým 7 lidí, kteří tam působí dodnes.

FP: Na svoji první pracovní cestu jsem odjel do Kazachstánu. Na delší pobyt jsem pak jel na 4 měsíce do Číny a pak do Vietnamu. Cesta do Vietnamu byla vlastně vyústění mé profesní kariery v zahraničí. Tam jsem se podílel na rozvíjení týmu. Nakonec jsem řešil věci, které bych si před tím ani nedovedl představit.

Co tě na práci v zahraničí překvapilo a obohatilo profesně či osobně?

FŠ: Především ta odlišnost kultur. V Indonésii i na Filipínách jsou lidé šťastnější než u nás. To mě překvapilo i obohatilo.

FP: Musím říct, že mě velmi obohatilo to, jak se Asiaté dokážou podívat na řešení problému z úplně jiného pohledu než my. V Číně jsem prožil mnoho zajímavých zážitků. Byl jsem třeba v parku, který byl předlouhou pro film Avatar, nebo jel poprvé v životě vlakem rychlostí 300 km/h.

Buďte u zrodu výjimečných projektů

Kdybys měl říct jednu věc, která byla za tvoji dosavadní karieru ta nejpřínosnější, co by to bylo?

FP: Byl to můj první šéf. Naučil mě o věcech přemýšlet jinak a pochopit je. Třeba jen takovou maličkost, že prezentace nemá nudit a jak to udělat, aby byla zábavná. Ale naučil mě i mnoho dalších věcí jak pro profesní, tak i  osobní život.

FŠ: Bude to vypadat, že opisuji, ale také musím zmínit svého šéfa. Je to ten, který za mnou přijel na Filipíny. Naučil mě, jak si stanovovat cíle, vést projekty, podporovat vztahy v týmu a mnoho dalšího.

Co bys vzkázal studentům, kteří uvažují, že se přihlásí do HC NETu, ale ještě váhají?

FP: Že v celé skupině je naprosto výjimečná atmosféra. Zatím jsem se v týmu nepotkal s nikým, kdo by nebyl na stejné vlně jako já. Je důležité také vědět, že jde o původem českou společnost, která expanduje do Asie a teď i do Evropy. Myslím si, že stojí za to být u zrodu něčeho tak výjimečného. Jsem pyšný na to, že jsem byl u toho, když jsme zaváděli náš systém do Číny. 

FŠ: Myslím si, že každý, když se do programu HC NET hlásí, si vysní tu zemi, kam by chtěl jednou vycestovat. U mě to byly Filipíny a splnilo se mi to.

FP: Takže se dá říct, že práce ve skupině Home Credite splní vaše sny.