Vítězové hackathonu chtějí inovovat církev | EkonTech.cz


Vítězové hackathonu chtějí inovovat církev

Ostatní / hackathon / SWC Summit
27. 5. 2021 - 10:30

To, že v době pandemie dostalo zabrat fyzické zdraví, je všeobecně známým faktem. Stále větší důraz je však kladen také na strádající psychické zdraví, kterému sociální distanc a společenské odloučení trvající několik týdnů a měsíců příliš nepomohli. Jak obě tyto složky vylepšit? Třeba za pomoci moderních technologií.

1. místo - Zpověď přes messenger, bohoslužba online

Týmy účastnící se hackathonu Hack2normal, který se konal v první polovině května live v pražském HubHubu, se v převážné většině věnovaly vylepšení zdravotní péče a byznysovému prostředí.

Celkem se klání účastnilo 6 týmů, porotu však nejvíc uchvátila mobilní aplikace Dio, která věřícím – mimo jiné – umožňuje zpovídat se online. A pětičlenná porota ve složení Beáta Vörösová (CzechInvest), Blanka Sigmundová (Loono), Filip Řehořík (Microsoft), Jan Krahulík (Grouport) a Luděk Jedlička (Oracle CZE) se na vítězi shodla jednomyslně. „Oceňuji zejména dobře uchopenou myšlenku i velmi srozumitelné a přímočaré řešení, které je navíc snadno rozšiřitelné na další trhy i náboženství,“ shrnul hlavní pozitiva při závěrečné zpětné vazbě Filip Řehořík.

„Víra je dnes jednou z posledních nedigitalizovaných oblastí. Na světě je přitom šest miliard věřících a zvlášť v době pandemie mnozí z nich trpěli tím, že kostely a další svatostánky byly uzavřené. Je nejvyšší čas přenést církevní instituce do 21. století a umožnit věřícím kontakt s kněžími i na dálku,“ vysvětlil svou motivaci k vytvoření aplikace Vojtěch Šanca, kapitán vítězného týmu. V úvodní fázi by se měl projekt zaměřit na křesťany, později i na další náboženství.
 
 

2. místo - „Seznamka“ pro neziskovky

Na druhém místě se umístil projekt Rosteme společně, který jeho tvůrci popisují jako „seznamku s přesahem“. Cílem aplikace by mělo být efektivní propojení firem a neziskového sektoru tak, aby mezi oběma stranami docházelo ke smysluplné spolupráci, založené na vzájemné kompatibilitě.
 
„Jestliže seznamky dokážou najít ideální partnery mezi lidmi, proč by to samé nemohlo fungovat i mezi ziskem a neziskem? V naší aplikaci si obě strany založí profil a my na základě vyhodnocení všech parametrů doporučíme nejvhodnější spojení,“ vysvětluje princip kapitánka projektu Marie Froulíková. Cílem je podle ní především oba světy sblížit, protože byznys a neziskové projekty obvykle mívají zcela odlišnou kulturu, jazyk i metriku úspěchu.
 
V první fázi projekt hodlá cílit na Prahu, kde působí 25 tisíc neziskových organizací a 560 tisíc firem. Později chce aktivity rozšířit na celou republiku a ideálně i na další evropské země, kde zatím podobná aplikace neexistuje.
 

3. místo - Zaměstnanecký chatbot

Třetí místo obsadil wellbeing chatbot týmu Business Republic. Služba založená na umělé inteligenci by měla firmám pomoci lépe analyzovat individuální potřeby jednotlivých zaměstnanců a pomáhat manažerům s tím, aby tyto potřeby lépe vnímali a předcházeli tak ve svých týmech nespokojenosti i eventuální fluktuaci.
 
„Chatbot nám umožní získat data od každého člena týmu a vypracovat více či méně anonymizovanou analýzu, se kterou následně manažeři můžou dál pracovat. I s tím jim dokážeme pomoci,“ přibližuje za početný tým Alice Vévodová. Při vývoji nástroje opíral mimo jiné o zjištění, že takřka dvě třetiny lidí ve firmách důvěřují umělé inteligenci víc než svému manažerovi.
 
 

V reálném životě

Všechny tři oceněné projekty mají směle nakročeno k realizaci. „Nikdy by mě nenapadlo, že za jeden a půl dne vytvoříme z nápadu na online zpověď reálnou aplikaci. Byla to úžasná zkušenost a určitě budeme dál pokračovat v dalším rozvoji,“ komentoval další plány ihned po svém vítězství tým Dio.
 
Všechny medailové projekty od organizátorů získaly ke svému dalšímu rozvoji startovní finanční podporu. Tým Dio si odnesl částku 30 tisíc korun, projekt Rosteme společně 20 tisíc korun a chatbot týmu Business Republic získal 10 tisíc korun.
 
„Ještě podstatnější je ale možnost získat zpětnou vazbu od potenciálních investorů během tzv. pitchdays ve venture kapitálových fondech Air Ventures a UP21, a především pak pokračující mentoring ze strany partnerů celého hackathonu. Nechybí mezi nimi ani osobnosti ze Startup World Cup Summitu, jedné z největších tuzemských startupových akcí,“ shodují hlavní organizátoři hackathonu Milan Kilík z HubHubu a Tomáš Cironis z SWCSummitu.
 

Vítězný tým Dio