Vítězslav Bogač: Že je každá firma vlastněná státem zkostnatělá? Tak to už dávno není! | EkonTech.cz


Vítězslav Bogač: Že je každá firma vlastněná státem zkostnatělá? Tak to už dávno není!

Technik / kariéra / čez
26. 4. 2016 - 20:02

Předseda představenstva a generální ředitel ČEZ ICT Services, a. s. Vítězslav Bogač v následujícím rozhovoru možná změní váš pohled na státem vlastněné firmy, na mezinárodní společnosti a nejspíš i na vnímání IT profesí. Zkuste přestat „škatulkovat“.

„Studenti dnes preferují humanitní obory. Nechápu proč. Je to velký problém, protože naše ekonomika nyní rychle roste, ale nebude mít kam růst, když nebudou mít lidé potřebnou kvalifikaci. Už nyní jsme zvyklí ve velké míře využívat techniku. Jak to bude vypadat v budoucnu, si zřejmě nedokážeme ani představit, ale nesmíme zapomínat na to, že i za technikou stojí lidé. Bez technických a IT expertů by se náš svět zhroutil. Rád bych ten nezájem nějak změnil. Mým nejmocnějším nástrojem je asi medializace, proto tu dnes sedíme a bavíme se o tom,“ začal vysvětlovat situaci Vítězslav Bogač už mezi dveřmi své kanceláře. Až potom jsem se stihla nadechnout na první otázku.

Vítku, řekněte nám prosím na začátek, jakou školu jste vystudoval.

Vystudoval jsem systémové inženýrství na Ekonomické fakultě Báňské univerzity v Ostravě. V té době IT teprve začínalo. Náš první počítač na škole měl nepředstavitelné rozměry a používali jsme děrné štítky. Dokážete si představit situaci, když se vám seminární práce rozsype na zem.

Věděl jste už na vysoké škole, že chcete pracovat v IT, nebo Vás to této oblasti zavál osud?

Určitě nemůžu říct, že bych od dětství chtěl být ajťák. Měl jsem vždy dobré logické myšlení, slohové práce mi nešly. Bavil mě zeměpis, dějepis a matematika. Fyzika mě kupodivu nebavila vůbec. Ten mix předmětů, které mi šly, byl trochu zvláštní, ale právě silnější matematika a rychlé uvažování mi nakonec daly směr. Na vysoké škole jsem pochopil, že v IT je budoucnost. Líbilo se mi, že v něm můžu hodně uplatnit kreativitu, na rozdíl třeba od suché ekonomie. Ale i tak bych řekl, že mě do oboru spíš zavál osud.

Jak se to stalo?

Měl jsem štěstí, že jsem se po škole dostal jako analytik-programátor do moderního podniku, kde byly informační technologie již na vyšší úrovni. To asi podpořilo moje další směřování k oblasti IT.

Zaujalo mě spojení IT a kreativity, to neslýchám příliš často…

Zajímavé, že? Ale je to tak. Kreativita je v IT extrémně důležitá, jenom se o tom moc nemluví, proto vás to nenapadne a vnímáte ajťáky jako stroje. Je to hodně o percepci. Třeba když se řekne ČEZ, lidé si vybaví velkého zlého dodavatele energií vlastněného státem.

A je to pravda?

Kdyby to byla pravda, proč by člověk jako já, po zkušenostech z mezinárodních firem včetně Microsoftu, nastupoval do ČEZu? Já jsem se tou percepcí nenechal ovlivnit. Po nástupu jsem poznal spoustu chytrých zajímavých lidí i dynamické prostředí ČEZ ICT Services. Možná ještě dynamičtější než v těch zahraničních společnostech, protože my rozhodujeme tady v České republice, v této a vedlejší budově. Když pracujete v zahraniční společnosti, rozhoduje se o vaši práci někde v Mnichově nebo dokonce v Americe a významnost ČR je z pohledu tržeb asi 0,1 % a nikoho váš názor nezajímá.

Z takového úhlu pohledu se na firmy studenti asi moc nedívají, to člověk pozná až v praxi. Jaký je tedy ČEZ?

ČEZ je firma majoritně vlastněná státem, to ano, ale rozhodně to není suchá energetická firma, jak si mnozí lidé myslí. Funguje v tržním prostředí, takže se musí tržně chovat, hledat nové směry a nové možnosti, aby byla konkurenceschopná. Nikdo nás nechrání. Musíme jenom přinést dividendu do státního rozpočtu, ale nikdo nám neříká, jak to máme udělat. Očividně se nám to ale daří. Mezi velkými energetickými společnostmi máme nejlepší mezinárodní rating.

Mohl byste studentům přiblížit, co je hlavní činností přímo společnosti ČEZ ICT Services, a. s.?

Jsme jediným poskytovatelem informačních a telekomunikačních služeb ve Skupině. To znamená, že veškerá podpora IT a telekomunikací závisí na nás.

Takhle obecně to studentům asi nezní moc zajímavě…

A jsme zase u té percepce. Vy si určitě představíte, že nám někdo zavolá, že mu v kanceláři nefunguje počítač, a my naběhneme a závadu odstraníme.

Vy mi vidíte do hlavy? Přesně to si představuji!

To je ale jen jedna ze služeb, které poskytujeme. Máme tady tisíce počítačů a někdo se o ně starat musí, ale ne přímo my. Konkrétně na tuto službu máme externího dodavatele, který se tímto zabývá. Naši lidé „pouze“ zajišťují zabezpečení počítače, připojení do interní sítě a další složitější věci okolo.

Podle čeho se rozhodujete, které služby nakoupit, a které si budete zajišťovat sami interně?

Je to logické – ty služby, které jsou na trhu snadno dostupné a levné, si kupujeme, a ty složitější, na které je například potřeba specifické know-how, si zajišťujeme sami.

Přemýšlíte, že byste do budoucna neposkytovali služby jenom pro Skupinu ČEZ, ale i pro další firmy?

Pro nejbližší dva roky takovou ambici nemáme, ale do budoucna to v plánu je. Chceme tak využít oblastí, kde máme silné know-how, a ještě více práci zaměstnancům zatraktivnit. Zatím ale vymýšlíme vhodný koncept. Realizaci odhaduji tak na horizont tří let.

V jakých oblastech Vaši IT odborníci pracují?

Pohybujeme se v celém spektru IT. Podporujeme distribuci energie, její výrobu, prodej koncovým zákazníkům a také podpůrné aplikace například pro back office. Bez našich aplikací a systémů by ČEZ nemohl fungovat. S tím je spojená i další důležitá oblast IT v ČEZu, a to je kybernetická bezpečnost. Máme zodpovědnost za to, aby se nám do systému nikdo nenaboural a nevypnul nám třeba elektrárnu nebo distribuční soustavu. Takové narušení by způsobilo škody v řádu miliard korun.

To zní jako „dream job“ ajťáka, chránit třeba Temelín před hackerským útokem. Jaké lidi na to všechno potřebujete?

Všechny zmíněné činnosti zajišťují dva základní typy lidí. Kreativci, kteří rádi vymýšlejí a milují nové projekty, a na druhé straně konzervativci, kteří jsou rádi, když mají vše přesně vymezeno, mají stabilní práci a nejlépe se cítí například při spravování systémů.

Jaké konkrétní profese jsou mezi zaměstnanci hojně zastoupeny? Ať si to umí představit i neIT lidi, jako jsem já.

Máme tu hlavně vývojáře, byznys analytiky a konzultanty, kteří jsou schopni aplikace rychle komunikovat s koncovými zákazníky. Je těžké vyjmenovat všechny pozice. Celkem máme 540 zaměstnanců, z toho 100 pracuje v oblasti telekomunikací a 440 čistě v oblastech IT. Z toho menší část zaměstnanců provozuje systémy a aplikace a větší část je rozvíjí, implementuje nebo komunikuje se zákazníky. To je ta kreativní oblast.

Kde většina Vašich IT specialistů pracuje? Je to jenom v Praze?

Máme 7 majoritních lokalit. Samozřejmě mezi ně patří Praha, druhá největší pobočka je potom v Ostravě, dále v Plzni, Hradci Králové, v Děčíně a samozřejmě v Temelíně a Dukovanech.

Potýkáte se také, jako většina firem nejenom v ČR, s nedostatkem IT odborníků? Jak situaci řešíte?

Jistě. Soustřeďujeme nábor nových zaměstnanců mimo lokalitu „vybrakované“ Prahy a Brna a snažíme se pozice platově zatraktivnit, aby pro lidi nebylo už tolik výhodné dojíždět nebo se stěhovat do Prahy. Chceme, aby zůstali v regionech, ve kterých vyrůstali. To se nám už celkem daří v jižních Čechách a budeme se zaměřovat na posílení týmu v Hradci Králové.

Z povahy časopisu se nemohu nezeptat, jaké nabízíte příležitosti studentům a absolventům?

Nebráníme se jakékoliv spolupráci. Je to otázka zájmu studentů. Máme studentům co nabídnout a jsme připraveni do nich investovat. Mohou zde pracovat na zajímavých projektech a s nejmodernějšími technologiemi.

Dokážete popsat firemní kulturu? Co by u Vás studenty/absolventy mohlo nadchnout?

Chceme být lídry změn ve Skupině ČEZ a snažíme se to zavést i do kultury společnosti. Máme zde otevřenou komunikaci, politiku otevřených dveří, hodně se zaměřujeme na možnost vyjádření názorů zaměstnanců, snažíme se zavádět home office a hledáme další moderní přístupy. Existuje zde program „Klíčových zaměstnanců“, v rámci něhož vybíráme zaměstnance s největším potenciálem, zapojujeme je více do vedení firmy a pracujeme s nimi. Navrhují například projekty na snížení byrokracie ve firmě nebo zefektivnění procesů. Cíl je jasný: aby lidé jen neříkali, co je špatně, ale snažili se vymýšlet řešení. Nejsme zkostnatělá firma. Fakt ne.

Může se do ČEZ ICT Services zkusit přihlásit i student jiného oboru než IT?

Ne každý, kdo chce pracovat v IT, musí být ajťák v pravém slova smyslu. Jak si ajťáka představujete? Nejspíš jako upoceného intelektuála ve vytahaném tričku s brýlemi a mastnými vlasy, který pořád sedí u počítače a vyvíjí. Tím se samozřejmě nechci nikoho dotknout. Tak to už dávno není a vlastně ani nikdy nebylo. Máme zde mnoho lidí, kteří mají vystudovaný úplně jiný obor a jenom si řekli: „IT by mě mohlo bavit, půjdu to zkusit.“ Stačí mít motivaci a chuť se naučit něco nového. Spousta lidí zde musí chápat, jak funguje byznys zákazníka a jaké informace potřebuje. To není jen o IT, ale právě i o logickém myšlení a kreativitě. Třeba business analytici využívají počítač asi na stejné úrovni jako vy. Jen říkají, jak by daná věc měla fungovat.

Tak to je dobrá zpráva pro spoustu čtenářů. Jak vypadá typický profil uchazeče, kterého byste ihned s radostí přijal?

To je krásná otázka. Vždy rád přijmu kandidáta, který je motivovaný, chce něco dokázat a má zdravé sebevědomí. Nic jiného nepotřebuji. Pokud o sobě člověk nepochybuje, dokáže všechno. A i kdyby se někdy nezadařilo, nebudete muset litovat, že jste to nezkusili.  Rád jezdím na kole nebo běhám. Kdybych si pokaždé před náročným terénem řekl, že ho nezvládnu, a nikdy bych to nezkusil, pravděpodobně bych do konce života nic ve sportu nedokázal.

Chcete na závěr studentům něco vzkázat?

Že je tady rádi uvidíme :-)

Vítězslav Bogač, předseda představenstva a generální ředitel ČEZ ICT Services, a. s.

Vítězslav Bogač pracuje v oboru IT 25 let. Do ČEZ ICT Services, a. s. přišel ze společnosti Oracle Česká republika, kde působil v roli generálního ředitele. Do té doby byl téměř 7 let zaměstnán ve společnosti Microsoft na pozici obchodního ředitele pro významné zákazníky. Mezi jeho úspěchy během působení v Microsoftu patří ztrojnásobení obratu v průběhu tří let, vybudování silného, motivovaného týmu a především trvalého růstu spokojenosti zákazníků. Předtím pracoval ve společnosti Ness, mimo jiné na pozici Vice Presidenta Professional Services Europe, kde zúročil své bohaté zkušenosti s vedením projektů. Vítězslav Bogač získal svůj inženýrský titul na VŠB - TU Ostrava. Rád sportuje, je ženatý, má čtyři děti a rád tráví svůj volný čas s rodinou.

Chcete vědět víc? Navštivte www.kdejinde.cz nebo napište svůj dotaz nebo nápad na kdejinde@cez.cz.