Vojtěch Ciml: S chytrým softwarem do Silicon Valley | EkonTech.cz


Vojtěch Ciml: S chytrým softwarem do Silicon Valley

Technik / vzdělávání / IT
9. 9. 2013 - 16:28

Vojta Ciml je zakladatelem softwaru, jenž umožňuje snadno zaznamenat přednášku a umístit ji online na webu. Mezi institucemi a školami, se kterými spolupracuje, je například ČVUT, Univerzita Karlova, Berkeley, Standford, Český rozhlas, DE.SIGN, Wikipedie či Česká astronomická společnost. Součástí týmu je designérka projektu Tereza Horáková a programátor Vojtěch Drbohlav. Vojta Ciml vám prostřednictvím časopisu EkonTech.cz řekne, jak celý software vznikal.

Ahoj Vojto, pověz nám, jak tě vlastně napadlo přednášky nahrávat?

Před třemi lety jsem začal studovat na ČVUT. Na kameru jsem si nahrával zajímavé přednášky, abych se k nim mohl vrátit během zkouškového období. Pro velký zájem jsem umístil záznamy na internet. Bohužel slidy ve videu byly naprosto nečitelné, a tak jsem vytvořil pro vlastní potřebu webové řešení, které zobrazuje video synchronizovaně dohromady spolu s prezentací.

Jak náročné bylo webové řešení vyvinout?

U prvních nahrávek jsem slidy synchronizoval manuálně a to mi zabralo dlouhé noci. Bylo jasné, že potřebuji software, který to udělá za mě. Já jsem naprogramoval pouze první verzi v Javě, která nebyla příliš stabilní a měla řadu nedostatků. Pak přišel náš nynější CTO Vojta Drbohlav a posunul program o další level.

Vojta Drbohlav dodal: "Aplikaci bylo nutné začít psát v C++, aby byla multiplatformní a dokázala běžet na počítačích, kde není nainstalovaná Java. Samotné C++ nebylo díky předešlé praxi velký problém, ale nejtěžší na vývoji celé aplikace bylo navrhnout správné uživatelské rozhraní. Jednoduché a přehledné, aby se uživatelé aplikace neztráceli a dokázali se naučit aplikaci používat co nejrychleji. S tímto úkolem se velmi dobře poprala naše designérka Tereza Horáková. Navrhla rozhraní pouze s jedním velkým tlačítkem, které slouží k nahrávání, a tím se celý proces ještě více zjednodušil."

Co přináší váš web a jak ho mohou studenti využít?

Na portálu najdete víc jak 1000 přednášek z různých oborů - matematika, IT, chemie, design, astronomie, business, fyzika a mnoho dalšího. Přednášky jsou určeny nejen pro studenty, ale pro širokou veřejnost. Online a zdarma jsou k dispozici nejen samotné záznamy přednášek skvělých vědců a mezinárodních osobností, ale paralelně také jejich promítané slidy, obrázky a veškeré další vizualizace.

Jakou máte návštěvnost? 

Web SlidesLive.com měsíčně navštíví více než dvacet pět tisíc lidí.

Vynáší vám projekt (například díky reklamám na webu atd.) ?

Projekt SlidesLive využívají firmy pro soukromé účely, řada firem má interní vzdělávání určené jen pro zaměstnance. A na tom nyní vyděláváme. Náš tým si také můžete objednat na zajištění kompletního záznamu z konference. Příjmy z projektu máme. Chtěli bychom z toho udělat soběstačnou firmu, ale zatím to spíš dotujeme.

Podporuje vás nějaká státní organizace či sdružení?

Žádná statní organizace nás zatím nepodporujeme, snažíme se hledat strategické partnery v komerční sféře – SCIO, DarkSide, HUB Prague, Nadační Fond Karla Janečka na podporu české vědy a řada dalších.

Naším prvním andělským investorem se stal spoluzakladatel firmy AVAST Software Eduard Kučera. Ten kromě peněz poskytuje i know-how, jak vybudovat celosvětově úspěšný software, čehož si velmi ceníme.

Zvou vás na Standford studovat on-line výuku, což je velký úspěch. Kdy vyrážíte?

Do Silicon Valley vyrážíme v polovině srpna a rozhodně nezůstaneme jen u Stanfordu, chceme tam maximálně využít čas. Máme také jednání s Univerzitou v Berkeley a s některými středními školami.

Chcete projekt rozvíjet ještě více? A pokud ano, jak?

Nepochybně, jsme teprve na začátku a věřím, že opravdová inovace v online vzdělání nás teprve čeká. Představte si např. kurz, který se vám poskládá na míru podle vašich znalostí a zájmů, který můžete studovat tempem, jež vám vyhovuje a ještě vás to baví obdobně jako např. počítačové hry. Tak nám držte palce, ať se nám podaří udělat skvělé vzdělání pro každého :)

Celá redakce EkonTech.cz určitě palce držet bude a jak znám naše zvědavé čtenáře, zvedne se po zveřejnění článku i návštěvnost webu SlidesLive.com.