Výzkum hvězdy, kterou možná ovládla vyspělá civilizace, bude pokračovat. Astrofyzici získali peníze v crowdfundingu | EkonTech.cz


Výzkum hvězdy, kterou možná ovládla vyspělá civilizace, bude pokračovat. Astrofyzici získali peníze v crowdfundingu

Technik / astrofyzika / dysonova sféra
22. 6. 2016 - 12:11

Skupina astrofyziků vybrala přes 100 tisíc dolarů, což jim umožní pozorovat hvězdu KIC 8462852. Kolem ní se podle jedné z teorií pohybuje takzvaná Dysonova sféra postavená inteligentními bytostmi.

Hledání  stop po mimozemském životě v blízkosti hvězdy s označením KIC 8462852 bude pokračovat. Po takzvané megastruktuře, která by mohla hvězdu obklopovat, začnou pátrat pozemské teleskopy. Astrofyzikům se podařilo crowdfundigovou kampaní vybrat přes sto tisíc dolarů.

Hvězda se dostala do popředí zájmu vědců i médií minulý rok, kdy data z teleskopu Kepler ukázala, že s jejím zářením není vše úplně v pořádku. Nepodobá se jakékoliv jiné zatím pozorované hvězdě. Jak upozorňují ve své kampani astrofyzici, hvězda "bliká" v pravidelných intervalech a navíc vykazuje jednou za čas výraznou změnu v jasnosti. To by dle slov mnoha odborníků mohlo nasvědčovat teorii, že hvězda je v objetí velké struktury, která z ní odčerpává energii. Takovou stavbu by ale museli postavit inteligentní bytosti.

Hvězda je navíc z pohledu vesmírných měřítek prakticky za rohem.  Nachází se ve vzdálenosti 1480 světelných let od Země, najdeme ji mezi souhvězdími Labutě a Lyry. Kolem hvězdy navíc dle již dřívějších pozorování obíhají planety, které se podobají Zemi. Dysonovu sféru navrhnul fyzik, matematik a astronom Freeman Dyson v roce 1960, tehdy zveřejnil v prestižním časopise Science článek, ve kterém uvedl, že nejvyspělejší civilizace by měly disponovat celým výkonem své mateřské hvězdy. Obklopí ji proto strukturou, jež jim umožní tuto energii čerpat.

Existuje ale i podstatně méně vzrušující vysvětlení, a to, že kolem hvězdy proletěla jiná hvězda s kometami, které teď kolem KIC 8462852 obíhají po poměrně nezvyklých drahách. Jde ale opět jen o teorii, neboť něco podobného se vědcům také nikde jinde pozorovat nepodařilo. Vybrané peníze by proto měly pomoci tuto záhadu vyjasnit.

Kampaň: https://www.kickstarter.com/projects/608159144/the...

(Foto: Wikimedia)