Vzdělávání bez hranic napříč Českem i Evropou - rozhovor s Jitkou Bendovou ze společnosti Valeo | EkonTech.cz


Vzdělávání bez hranic napříč Českem i Evropou - rozhovor s Jitkou Bendovou ze společnosti Valeo

Rozhovory / rozhovor / top zaměstnavatelé
28. 5. 2024 - 16:12

Jak ve Valeu zjišťují, co si přejí jejich potenciální zaměstnanci, i tom, jaké možnosti nabízejí absolventům a zaměstnancům s duší dobrodruha, jsme si povídali s Jitkou Bendovou, která ve Valeu pracuje jako Country Learning & Development Manager.

V rámci žebříčku TOP Zaměstnavatelů se umisťujete pravidelně na předních příčkách. Letos poprvé hlasovali i středoškoláci a také u nich patříte ke špičce ve své kategorii. Jak víte, čím si je získat?

Pochopitelně nás zajímají názory mladých lidí. Nedávno jsme si například nechali udělat průzkum mezi studenty vysokých škol technického typu, na které nejvíce cílíme, abychom zjistili, co studenti od svých zaměstnavatelů očekávají. Získali jsme asi 800 výstupů.

 

Překvapilo vás, co jste se dozvěděli, nebo se výsledky protínaly s vaší představou?

Výsledky nás příliš nepřekvapily. Největší poptávka po nástupu na novou pozici je po technických, odborných školeních, ta očekává téměř každý. Na technicky orientovaných školách je to přirozené, bez kontinuálního vzdělávání vám brzy ujede vlak. Co naopak není vnímáno jako příliš velký benefit, spíše naopak, jsou školení soft skills. Když už na ně dojde, největší poptávka je po školení komunikačních dovedností, vyjednávání, případně prezentačních dovedností. A co studenti a absolventi vnímají jako zásadní, je mít se v nové práci na koho obrátit, mít k sobě mentora nebo buddyho.

 

Funguje to takto i ve Valeu?

Ano, každý nováček má svého buddyho. Jeho manažer mu najde v týmu mentora, který ho v začátcích podpoří.

 

Ještě něco vyplynulo z vašeho průzkumu?

Ukázalo se, že v rámci zaškolování a onboardingu studenti preferují školení v kratších časových úsecích prokládaná praxí, případně formu e-learningu, aby se mohli k informacím opakovaně vracet. Na základě této informace jsme v minulém roce výrazně zkrátili vstupní školení, předávání znalostí o interních procesech jsme převedli do e-learningu, takže se naši zaměstnanci během pár minut dozvědí všechno, co zrovna potřebují.

 

Pracovala jste i na centrále v Paříži. Je ve Valeu běžná možnost podívat se i do poboček v jiných zemích?

Interní mobilita je u nás poměrně hodně rozšířená. Naši zaměstnanci mohou cestovat po pobočkách, získávat zkušenosti, poznávat svět, a když se budou chtít vrátit zpátky, tak můžou. Vyzkoušet mohou také více českých poboček. A abych nezapomněla, čerstvě nabízíme nový program pro absolventy, díky kterému získají jasnou představu, jaká kariérní cesta je může v následujících třech letech ve Valeu potkat a jaké konkrétní kroky vedou ke konkrétním cílům. I ten se dá spojit s působením na více místech.

 

Existuje ještě nějaký další důvod, proč si za zaměstnavatele vybrat právě Valeo?

Je tady skvělá parta lidí, což nebývá v korporátech samozřejmostí. Jsme velká organizace s lidským přístupem. Každý vám je ochotný pomoci nebo vás odkáže na někoho povolaného. Lidé jsou tu zkrátka na prvním místě.

-------------

JITKA BENDOVÁ

Do Valea nastoupila jako HR projektový koordinátor, ale již přes pět let se stará o rozvoj zaměstnanců pro pobočky v České republice a na Slovensku, mimo jiné působila v oblasti vzdělávání i na centrále v Paříži.