Začínající fenomén dronů | EkonTech.cz


Začínající fenomén dronů

Technik / dron
18. 4. 2014 - 19:20

Co je dron a jaké je jeho využití? Spektrum využitelnosti je opravdu velmi pestré a podmínky, které je nutné dodržet pro jeho použití také, tak vzhůru do oblak...

Co je dron

Drony jsou bezpilotní letadla či letouny (někdy UAV z anglického Unmanned Aerial Vehicle). Z názvu je patrné, že  létají bez posádky a mohou být řízeny na dálku, nebo létají díky systému naprogramování. Drony váží jen pár kilogramů a jejich typů je nespočet. Jak co se týká velikosti, nosnosti, tak i počtu vrtulí.

Všestranní pomocníci

Poprvé bylo možné spatřit dron ve vojenském prostředí již za první světové války. Armáda ale není jediným odvětvím, kde lze drony využít. Používají se například i od pátracích akcí, přes průzkumné činnosti až po špionážní akce. Dalším příkladem využití této technologie jsou třeba kulturní a sportovní akce, oblast průmyslu a zemědělství a v neposlední řadě lze dron využít také pro geologické průzkumy či pro sledování dopravních nehod.

Bezpilotní letouny využívají také filmaři a zpravodajci, kteří si drony vychvalují zejména v tom, že je jejich součástí stabilizátor, který zajišťuje mnohem lepší kvalitu obrazu, než garantuje přenos z vrtulníku. Další výhodou je, že se bezpilotní letoun může dostat do těsné blízkosti sledovaného objektu a kamera dokáže pozorovat cíl bez ohledu na pohyb dronu. Prostřednictvím dronů tak bylo možné sledovat například otevření Olympijského parku na pražské Letné. V minulosti se drony použily při povodních, výbuchu plynu v Divadelní ulici nebo při rekonstrukci D1.

Pravidla pro provoz

Malý letoun, jenž je určen pouze pro zábavu, není třeba nijak registrovat. Pokud ovšem chcete létat komerčně, tzn. pořizovat v průběhu letu záběry či fotografie a následně je prodávat, je nutné se zaregistrovat u Úřadu pro civilní letectví. Úřad bude zajímat, jak je stroj ovládán, v jakém je technickém stavu, zda má pojistku a také pravděpodobně dojde na prohlídku dronu.

Vize do budoucna

Drony jsou vyhledávaným produktem a mnoho firem se netají tím, že by chtělo bezpilotní letouny provozovat. Jak jsme vás v minulém vydání našeho časopisu informovali, největší internetový prodejce Amazon nedávno oznámil, že plánuje doručovat zásilky právě pomocí dronů. Podobný plán mají i Spojené arabské emiráty, známé svou oblibou nejmodernějších technologií, nebo Čína, která nikdy nechce zůstat pozadu.

Technologicky už použití dronů možné je, problém je ale se zákony - pro automatické bezpilotní letouny pro civilní účely by se měl otevřít vzdušný prostor nad Spojenými státy v roce 2015. V Evropě to bude o rok později.