Zelená energie budí rozpaky | EkonTech.cz


Zelená energie budí rozpaky

Technik
18. 10. 2012 - 18:59

Nový britský ministr životního prostředí chce zrušit subvence pro podporu větrné energie. Na druhé straně společnost ČEZ rozšířila svou větrnou farmu v Rumunsku, která se tak stala největší větrnou elektrárnou na světě. Proč někde energii z větru chtějí a jinde jí „mají plné zuby“?

Britský venkov pod útlakem obřích vrtulí

Owen Patterson, který jen před měsícem dosedl do křesla „zeleného“ ministra v Cameronově vládě, se ihned pustil do souboje s „větrnými mlýny“, a to doslova! Hodlá na vládě prosadit zrušení podpory větrné energie.

Z dálky vypadá větrná energie celkem v pohodě. Někde na kopci stojí obří vrtule, která se točí ve větru a vyrábí energii. Neprodukuje žádné zplodiny a nehrozí, že by „palivo“ na výrobu elektřiny došlo. Jenže věc má při bližším pohledu i druhou stránku, rub úspěchu větrných elektráren. Britský venkov je podle mnohých ničen přílivem obřích stožárů s větrnými monstry.

Ničitelé krajiny a zabíječi ptáků

Podle některých studíí větrné elektrárny v současné době přinášejí více škody než užitku. Podle britské vlády ničí krajinu, snižují ceny domů a odhánějí turisty z celých oblastí. V některých krajích, kde se větrné farmy vyskytují, už vznikají i protestní sdružení. Koho by to před lety napadlo, že se kromě „oblíbeného“ jádra, začne protestovat i proti „zelené“ energii. Pro obyčejného člověka je to poměrně pochopitelné, z větrné energie mají obří zisk nadnárodní korporace a majitelé půdy, na kterých vrtule stojí. Řadový občan se sice může radovat, že má více obnovitelné energie, ale kvůli subvencím zaplatí za elektřinu více, a to je problém, na který lidé slyší.

A když už jsme u té ekologie. i u větrných elektráren není všechno tak skvělé. Zjišťuje se, že větrné elektrárny způsobí smrt velkému množství ptáků a hlavně netopýrů. V neposlední řadě je problémem provozu těchto zařízení i velký hluk.

Zelený kurz se začíná měnit

Británie za minulé labouristické vlády odstartovala program mohutné výstavby obnovitelných zdrojů v čele s větrnými farmami a nynější koaliční vláda konzervativců a liberálních demokratů jej přejala a ještě posílila s tím, že chce být "nejzelenější vládou v historii". Nyní ovšem pod tlakem reality vysokých cen energie a neschopnosti obnovitelných zdrojů nahradit dosluhující uhelné a jaderné elektrárny svou politiku přehodnocuje.

Největší větrná elektrárna patří ČEZu

Z této zprávy by asi Britům vstávaly vlasy hrůzou. U Černého moře v Rumunsku se nachází teď již největší větrná elektrárna na světe a provozuje ji … ČEZ. Už teď má elektrárna rekordní výkon 540 megawattů, a to není konečné číslo. Podle plánů, které ČEZ zveřejnil, bude na konci roku výkon elektrárny atakovat hranici 600 megawattů. Pro srovnání, běžná uhelná elektrárna disponuje výkonem okolo 800 megawattů.

Větrný park se nachází poblíž Černého moře na území o rozměrech šest krát dvanáct kilometrů. ČEZ zde provozuje větrné turbíny společnosti GE o výkonu 2,5 megawattu. Do konce roku by mělo být instalováno všech 240 turbín a výkon parku by měl dosáhnout 600 megawattů.

A další rozvoj se plánuje

Je vidět, že někde větrné elektrárny upadají v nemilost a jsou připrovnávány k vředům na těle země, jinde se jim naopak otevírají netušené možnosti. Po své obří investici v Rumunsku plánuje ČEZ v této oblasti další expanzi. Na příval větrných turbín se můžou těšit v Polsku, kde hodlá ČEZ připravit až patnáct různých projektů o celkové kapacitě přibližně 700 MW.