Zemřel vynálezce e-mailu Raymond Tomlinson. První zprávu odeslal v roce 1971 | EkonTech.cz


Zemřel vynálezce e-mailu Raymond Tomlinson. První zprávu odeslal v roce 1971

Technik / E-mail / Raymond Tomlinson
7. 3. 2016 - 11:55

Ve věku 74 let zemřel internetový průkopník Raymond Tomlinson. V roce 1971 byl prvním, kdo dokázal poslat zprávu přes síť Arpanet konkrétní osobě na konkrétní adresu.

V neděli zemřel vynálezce e-mailu a internetový průkopník Raymond Tomlinson. Nerd z MIT, jak mu kolegové přezdívali, přišel s konceptem e-mailu v roce 1971, kdy se mu poprvé podařilo odeslat zprávu mezi dvěma sousedícími počítači. První e-mail odeslal přes síť vládního projektu Arpanet, který byl předchůdcem dnešní internetové sítě.

Již před Tomlinsovým úspěchem bylo možné posílat přes síť zprávy, ale byly hromadné. To znamená, že nešlo napsat konkrétnímu člověku na konkrétní adresu. Nicméně e-mail dosáhl své popularity až o něco později. Důvodem byl fakt, že v 70. letech počítač mnoho lidí nevlastnilo. O smrti Tomlinsona informoval jeho zaměstnavatel, firma Raytheon. "Nebyl to žádný pracovní úkol. Tomlinson si jen hrál a přemýšlel, co by šlo s Arpanetem dělat," uvedl mluvčí firmy, u které byla internetová legenda zaměstnaná téměř půl století.

"Často se mě lidé ptají, jestli jsem věděl, co vlastně dělám," řekl v minulosti Tomlinson ve svém projevu poté, co byl uveden do internetové síně slávy. "Ano, věděl jsem přesně, co dělám, ale nenapadlo mě, že by to mohlo mít v budoucnu takový dopad," odpověděl na často kladenou otázku.

Symbol "@" se stal natolik kultovním, že jej uvedlo do své sbírky i americké Muzeum umění a designu, které vzniklo již v roce 1932. "Lidé s ním prostě rádi pracovali. Byl trpělivý a velkorysý. Dobrý chlap," dodal jeho zaměstnavatel. Raymond Tomlinson se dožil 74 let.

Foto: Vlevo Raymond Tomlinson a vpravo Andreu Veà Baró (prezident Internetové instituce ISOC-ES) Zdroj: Wikimedia