Znáte všechny projekty největšího vydavatelství pro studenty v ČR, které už vydává tři tištěné tituly? | EkonTech.cz


Znáte všechny projekty největšího vydavatelství pro studenty v ČR, které už vydává tři tištěné tituly?

Z vejšky / EkonTech.cz / Almanach
15. 1. 2016 - 18:50

Časopis pro studenty techniky a ekonomie EkonTech.cz není jediným projektem našeho vydavatele. Portfolio Asociace studentů a absolventů, z. s. je mnohem obsáhlejší. Všechny projekty ale mají jedno společné – cíl pomáhat studentům.

U každého projektu jsme poprosili o komentář Daniela Suchánka, prezidenta Asociace, takového generálního ředitele ve studentském prostředí. Popsal nám, v čem je projekt výjimečný, jaký je jeho přínos pro studenty a prozradil i něco zajímavého ze zákulisí, co se jinde nedozvíte.TechnicDays.cz & OnlineDays.cz

EkonTechu obsahově velmi blízké projekty. Jde o jeden týden v každém semestru, kdy jsou na www.TechnicDays.cz (v případě technických témat) a na www.OnlineDays.cz (pro ekonomická témata) každý den od 18:00 živě streamovány přednášky profesionálů. Jde především o odborníky z praxe, nejčastěji z velkých společností působících v ČR. Často si řečníka ulovíme i na rozhovor. Příkladem může být rozhovor s Jakubem Strnadem, generálním ředitelem Allianz, na předchozích stranách. Na datum konání přednášek jste vždy upozorňováni mimo jiné i v našem časopise i na našem Facebooku. Další vysílání proběhne na jaře 2016.

DS: „Nejvíce projekt oceňují asi mimopražští studenti, kteří nemají na svých univerzitách tolik příležitostí setkat se s významnými osobnostmi českého byznysu. Osobně se mi na OnlineDays i TechnicDays nejvíc líbí to, že se dá přednáška sledovat klidně doma z postele a přitom prostřednictvím funkce „položit otázku“ v reálném čase s řečníkem komunikovat. Zájem studentů je vidět na sledovanosti, která je v průměru 1 500 diváků na jednu přednášku. Tolik lidí bychom nenacpali ani do největší univerzitní auly v ČR. TechnicDays a OnlineDays jsou asi naše nejunikátnější projekty. Nevím o nikom jiném, kdo by něco podobného dělal.“

StudentTV.cz

K čemu slouží? Uveďme si příklad: Chtěli jste sledovat přednášku v rámci OnlineDays od 18:00 živě, ale museli jste být ve škole, zdrželi jste se v práci nebo v dopravní zácpě. Abyste o ni nepřišli, byl vytvořen videoarchiv na www.StudentTV.cz, kam jsou všechny odvysílané přednášky postupně ukládány. Najdete tam skvělé materiály k seminárce, k rozšíření teoretických znalostí získaných ve škole o poznatky z praxe, nebo prostě jenom užitečné náplně vašeho volného času. Jsou tam ale i záznamy dalších přednášek významných podnikatelů, politiků a osobností.

DS: „Archiv přednášek se hodí často, a to nejenom, když jste jejich živé vysílání nestihli. I mně se už několikrát stalo, že jsem přednášku živě sledoval a někdo mě vyrušil, nebo mě něco zaujalo, nestihnul jsem si to zapsat a v záplavě dalších informací jsem to zapomněl.  Doporučuji přednášky sledovat nejenom proto, že máte o daný obor nebo téma zájem, ale třeba i v případě, že se chystáte v dané společnosti ucházet o pracovní místo. Naladí vás to na jejich vlnu lépe, než přečtení základních informací na firemním webu.“

TOP zaměstnavatelé & Almanach TOP zaměstnavatelé

V průzkumu TOP zaměstnavatelé každoročně hlasují studenti vysokých škol z celé České republiky pro firmy, které vnímají jako nejlepší zaměstnavatele na českém trhu, tedy pro ty, kde by chtěli pracovat. Samozřejmě nelze srovnávat jablka a hrušky, a tak jsou společnosti děleny do kategorií dle předmětu podnikání. Pro nejlepší zaměstnavatele roku 2016 jste hlasovali v průběhu podzimu 2015 na www.TOPzamestnavatele.cz. Ze získaných dat se počínaje minulým rokem sestavuje Almanach TOP zaměstnavatelů, kde jsou výsledky přehledně srovnané a doplněné o rady personalistů. Desetitisíce výtisků Almanachu jsou rozdány studentům na vysokých školách a lze ho najít i v elektronické verzi na issuu.com.

DS:  „Výsledky mohou studentům napovědět, kde nejlépe nastartovat svoji kariéru, a zároveň naznačit firmám, jak studentům vytvořit lepší podmínky a stát se preferovaným zaměstnavatelem. To je celá pointa průzkumu. V posledních třech letech v průzkumu hlasovalo vždy mezi osmi a jedenácti tisíci respondentů.

Almanach TOP zaměstnavatelé 2015  

Fakulta Roku & Almanach TOP fakult

Hlasování Fakulta Roku je průzkumem mezi studenty a absolventy vysokých škol v České republice, jak se jim na jejich vysoké škole / fakultě studuje nebo studovalo. Impulsem ke vzniku projektu byly různé žebříčky, které srovnávaly fakulty vysokých škol v ČR podle mnoha kritérií. Podstatné kritérium, které však těmto žebříčkům chybí, je pohled samotného studenta či absolventa.  Takový názor je zásadní a vypovídá o kvalitě školy více než například citace v odborných časopisech či počet zahraničních studentů (tato kritéria jsou samozřejmě také důležitá). V minulém roce hlasovalo na www.FakultaRoku.cz přes 23 000 vysokoškoláků a absolventů. Stejně jako u TOP zaměstnavatelů se z výsledků připravuje Almanach, který je v tištěné podobě distribuován středoškolákům, aby usnadnil jejich rozhodování o budoucím studiu. Almanach je také novým projektem. Jeho první vydání nalezne na issuu.com.

DS: „Brzy spustíme další ročník hlasování, ale ještě trochu dolaďujeme metodiku s výzkumnou agenturou, abychom ještě zvýšili validitu průzkumu. Všechny naše projekty se snažíme postupně zdokonalovat a sami se na nich učíme. Vždy jsou realizátory projektů studenti - když ne výhradně, tak alespoň z větší části, kteří tím získávají spoustu zkušeností. Je zajímavé sledovat, jak se z nováčků stávají profesionálové... Ale zpět k Fakultě a Almanachu. Primárním cílem Almanachu TOP fakult je pomoci středoškolákům s rozhodováním, na jaké univerzity si podat přihlášky. Určitě si spousta z vás ještě vzpomíná, že vybrat si správnou vysokou školu není snadné. Mnozí z vás možná dodnes litují. A právě tomu chceme prostřednictvím Almanachu předejít.“

Almanach TOP fakult 2015