Zvuk, který uslyšíte přímo v mozku | EkonTech.cz


Zvuk, který uslyšíte přímo v mozku

Technik / zvuk / Neuralink
17. 8. 2020 - 13:03

Elon Musk založil a vede spoustu technologických společností - Tesla, SpaceX, OpenAI, The Boring Company nebo také Neuralink. Ten je speciální tím, že se zaměřuje opravdu hodně do budoucnosti, protože zkoumá a vyvíjí technologie pro přímé spojení mozku a počítače invazivní a neinvazivní cestou.

Neuralink už v minulosti ukázal první pokroky, které budou použitelné hlavně pro nemocné pacienty, nyní ale Elon Musk prozradil další možnosti.

Dle vyjádření Musku totiž bude možné pomocí Neuralinku přenášet do mozku hudbu přímo. Nebudou nutná žádná sluchátka, protože hudba se bude „tvořit“ v rámci neuronové struktury přímo v mozku a přeskočí se tak ucho jako orgán, který tyto signály převádí ze zvuku do nervových vzruchů.

Na twitteru se ale v tomto spojení rovněž objevil i dotaz, zda technologie Neuralinku bude schopná ovlivňovat uvolňování konkrétních chemických látek v mozku jako třeba serotonin, oxytocin a další. Ellon Musk odpověděl jednoduše a krátce - „Ano“.

Neuralink by tedy v takovém případě dokázal ovlivňovat náladu, chutě, energii a spousty dalších vlastností lidského těla, které ovlivňuje právě mozek a lze je stimulovat i externími látkami (cukr, drogy, kofein a další). Taková technologie by byla v mnoha případech velmi pozitivní, ale také poměrně nebezpečná při zneužití.

Další podrobnosti o nových objevech týmu Neuralinku bychom se měli dozvědět na konci srpna, ale nelze čekat, že zmíněné schopnosti budou dostupné v nějaké blízké době. Jedná se spíše o budoucnost, ke které se ale určitě blížíme postupnými malými krůčky.

Zdroj & foto: Neuralink