10 nejčastějších otázek, které mohou zaznít při pohovoru | EkonTech.cz


10 nejčastějších otázek, které mohou zaznít při pohovoru

Kariéra / Pracovní pohovor
4. 10. 2020 - 7:00

Jste nervózní z pohovoru? Nebojte se na něj připravit! Protože opakování je matka moudrosti, pojďme si shrnout 10 nejčastěji kladených otázek při pohovoru.

1. Proč právě byste měl/a být součástí našeho týmu? 

Tato otázka padne s největší pravděpodobností vždy. Setkáte se s ní mnohdy dříve, než na pohovoru. Personalisté ji totiži často kladou jako doplňkovou otázku již u samotného inzerátu. Zde neexistuje jednotná odpověď. Zjistěte si co nejvíce informací o firmě a dané pozici a uvažujte nad tím, které kladné vlastnosti byste mohli uplatnit. Jste týmový hráč? Umíte si skvěle zorganizovat činnosti? Vedoucí pozice je pro vás přirozenost? Příkladná odpověď může znít: “Záleží, koho vy hledáte, ale pokud hledáte osobu, která bude spolehlivá, pracovitá a skvěle se orientuje v tématu, jsem ten pravý člověk pro vás!”

2. Proč právě naše firma? 

Odpověď na tuto otázku musí vycházet opět z informací, které si o společnosti nasbíráte. Co vás na ní zaujalo? Je to oblast, ve které se pohybuje? Nebo jsou to její společenské aktivity? Zajímá se firma o životní prostředí? Nadchla vás pracovní atmosféra, kterou firma komunikuje na kariérních stránkách a/nebo sociálních sítích?

3. Proč opouštíte současné zaměstnání? 

Rozhodně svou odpovědí nepomlouvejte předchozího zaměstnavatele. Vhodná odpověď je třeba, že vás současná práce již nenaplňuje, nerozvíjí nebo chcete změnit obor. 

4. Kde se vidíte za 5 let? 

Otázka mířená čistě na získání přehledu o vašich ambicích a snech. Odpověď miřte opět čistě na společnost, kam se hlásíte. Personalisté chtějí loajální pracovníky. Má vámi žádaná pozice možnost rozvoje? Kam až se můžete ve společnosti posunout? 

5. Povězte nám něco o sobě.

Pokud tato věta nepadne na pohovoru jako první, je velmi pravděpodobné, že ji stejně uslyšíte během prvních pár minut. Mluvte o svých pracovních zkušenostech, začněte těmi posledními a shrňte největší pracovní úspěchy. Na závěr můžete zmínit své záliby a koníčky. 

6. Co jste si zjistil/a o naší společnosti? 

Zcela jasná otázka, která má za úkol zjistit, zda jste se na pohovor připravili. Rada proto není nijak překvapivá. Jak již bylo zmíněno výše, vyhledejte co nejvíce informací o firmě.

7. Jaké jsou vaše silné a slabé stránky? 

Personalisté se touto otázkou snaží zjistit, zda umíte sami sebe posoudit. Neumíte vyjmenovat jedinou kladnou vlastnost? To zcela jasně ukazuje na nízké sebevědomí.  A naopak. Zamyslete se předem, jaká vlastnost by vám napomohla k získání pozice. Nebojte se uvést své slabé stránky, ale nepřehánějte to s nimi. Vždy byste měli uvést více kladných vlastností, než záporných. Ty by neměly být nijak významnými nešvary a vždy byste měli zmínit, že na nich pracujete. 

8. Jaké jsou vaše záliby?

V téhle otázce se možná skrývá více, než se na první pohled zdá. Svými koníčky můžete personalistům o sobě leccos jednoduše napovědět. Hrajete fotbal, hokej, basketbal? Tím jasně říkáte, že umíte fungovat v týmu. Malujete? Jaký typ kresby? Nejspíše se tak budete umět soustředit na detaily. Rádi a často cestujete? Nejspíše nebudete mít problém se služebními cestami. Proto své záliby neuvádějte jen tak bez rozmyslu. Není vhodné uvést mezi své největší záliby četbu a následně neodpovědět na otázku jaká je vaše nejoblíbenější kniha.

9. Jaký plat byste požadoval/a? 

Stanovte si od začátku svou cenu. Nebojte se říci si o peníze. To, co si nevybojujete nyní, vám později jen těžko někdo dá. Zároveň buďte realističtí. Zjistěte si, jak se pohybují platy na dané pozici. To vám dá celkem jasnou představu, kam až můžete zajít. 

10. Jaké máte dotazy? 

Last but not least. Pokud vás během pohovoru žádné otázky nenapadnou, mějte v záloze nějaké připraveny. Příkladem mohou být dotazy na dovolenou, benefity, dress code, jak je to se zvířaty.. Prostor pro ukojení vaší zvědavosti byste neměli nechat bez povšimnutí. Nebojte se ptát. 

Výše uvedené otázky jsou jen stručným výčtem nejčastěji používaných. Je jasné, že vždy můžete být otázkou zaskočeni, avšak čím více si otázek vyhledáte, tím lépe pro vás. Buďte připraveni, protože štěstí přeje připraveným!