Amazon se přidává k technologickým velikánům a také postaví vesmírný satelitní internet po celou planetu | EkonTech.cz


Amazon se přidává k technologickým velikánům a také postaví vesmírný satelitní internet po celou planetu

Technik / amazon / satelit
2. 5. 2019 - 10:08

Amazon se přidává do závodu, kdo bude vládnout nové generaci rychlého internetového celoplanetárního internetového připojení a oznámil, že chystá vlastní satelitní platformu.

Začalo to nesmělým plánem Elona Muska a SpaceX, který už prošel několikaletým schvalovacím procesem, pro vlastní satelitní platformu Starlink. Ta bude skrze přibližně 12 tisíc satelitů bude poskytovat internet s rychlostí 1 Gb/s a odezvou 25 ms kdekoli na naší planetě. SpaceX už má na nízké oběžné dráze několik testovacích satelitů, takže je z tohoto pohledu asi nejdále.

Amazon počítá s o trochu menším počtem satelitů, zatím má v plánu na nízkou oběžnou dráhu vyslat 3 236 satelitů, přičemž podobně jako u SpaceX, budou v různých nadmořských výškách.

Amazon počítá s tím, že jeho síť satelitů bude internetem pokrývat 95 % povrchu Země, pochopitelně až za plného provozu. Jak budou satelity postupně vynášeny na oběžnou dráhu, budou také spouštěny a s tím i oblast, na kterou jsou zaměřené.

Vlastní řešení satelitního internetu chystá i Samsung nebo například Facebook, který oproti ostatním vyvíjí trochu jiný koncept s využitím laserů a propojení se základnovými stanice na povrchu Země, odkud už bude internet vysílán klasickou technologií 4G nebo jinou, která je kompatibilní s modemy mobilních telefonů.