Amazon vypustí na oběžnou dráhu tisíce satelitů. Po vzoru SpaceX a dalších bude poskytovat satelitní internet po celém světě | EkonTech.cz


Amazon vypustí na oběžnou dráhu tisíce satelitů. Po vzoru SpaceX a dalších bude poskytovat satelitní internet po celém světě

Technik / amazon / Satelity
3. 8. 2019 - 16:57

Kromě SpaceX už připravuje vlastní satelitní internet postavený kolem několika tisíc satelitů obíhající naší planetu na oběžné ráze řada velkých společností. Do souboje se oficiálně pustil i Amazon, který stále vede jeho původní zakladatel - Jeff Bezos.

Projekt má v současnosti označení Kuiper a Amazon je zatím ve fázi, kdy požádal o povolení vypustit 3 235 satelitů na oběžnou dráhu Země do výšky kolem 590 až 630 kilometrů. Zajímavostí je, že na systému a satelitech pracuje šéf a několik vybraných inženýrů, kteří dříve pracovali ve SpaceX.

Bude zajímavé sledovat, jak souboj nové formy satelitního internetu, který je schopen poskytovat vysoké rychlosti v oblasti 1 Gb/s s odezvou kolem 25 ms kdekoli na světě, změní ekonomiku na jednotlivých trzích. Vše se totiž většinou odehrává na bezlicenčním pásmu a půjde tak o velkou konkurenci klasických telekomunikačních společností.

Ale zatímco Amazon je teprve ve fázi schvalování od úřadu FCC, SpaceX už má nyní čerstvě prvních 60 satelitů na oběžné dráze, kde už dochází k jejich testování a ladění. Starlink má v plánu velmi rychle vypouštět další, protože v omezeném horizontu několika let musí vypustit všechny satelity platformy Starlink, kterých je přes deset tisíc.