Doma napořád? Home office se stává pracovním standardem technologických gigantů | EkonTech.cz


Doma napořád? Home office se stává pracovním standardem technologických gigantů

Kariéra / home office / práce z domova
22. 9. 2020 - 15:25

Velké technologické společnosti upravují pravidla pro home office. Zaměstnanci některých z nich mohou v případě zájmu pracovat z domova na neomezeně dlouhou dobu.

Opatření proti šíření nemoci COVID-19 mění zaběhlé pořádky ve většině ze světových podniků. Specifická však je pak především situace u provozovatelů internetových služeb, většina jejich zaměstnanců totiž může svoji práci bez větších komplikací vykonávat z domova. A na výběr svým zaměstnancům dávají mnohé z nich. Někteří zaměstnanci si získané svobody z pohledu místa výkonu práce cení, zaměstnavatelé navíc ušetří náklady na kancelářské prostory nebo náhrady na dopravu či ubytování.

Prázdné Silicon Valley 

Jako jedna z prvních společností oznámila změnu režimu na pracovištích firma Alphabet, která vlastní také internetovou platformu Google. Výkonný ředitel společnosti Sundar Pichai oznámil, že nechá ve využívání home office volnou ruku zaměstnancům do konce října, podobně se vyslovily také společnost Microsoft nebo v případě vrcholového managementu také internetový prodejce Amazon.

Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg očekává, že trendy přijímané také v jeho společnosti budou pokračovat i dále. „Myslím, že během dalších 5 až 10 let bude celá polovina našich zaměstnanců pracovat na dálku,“ odhaduje americký podnikatel. Samotná společnost plánuje místo pracoviště promítnou také do výše platů jejich zaměstnanců. Podle Zuckerberga tak technologické společnosti získají do svých řad talentované lidi, kteří doteď stáli mimo špičková pracovní místa, protože nechtěli žít ve velkých světových metropolích. Podle interního průzkumu sociální sítě si však asi polovina jejich zaměstnanců stále přeje návrat do svých kanceláří.

výzkum mezi zaměstnanci Facebooku (zdroj: Facebookový profil Marka Zuckerberga)

Češi se připojují 

Také některé čeští podnikatelé očekávají, že o práci z domova budou mít jejich zaměstnanci v budoucnu čím dál větší zájem a svoji kancelář budou používat jen minimálně. Tuzemské společnosti se přidávají pomalu, už dnes však některé z nich umožňují svým zaměstnancům pracovat z domova libovolně dlouhou dobu. Neomezenou home office nabídl svým zaměstnancům například největší český prodejce antiviru. Podle jeho interního průzkumu chtějí čtyři z deseti jeho zaměstnanců raději pracovat z domova. Zavedení práce na dálku však nemusí přinášet jen pozitiva. Podle výzkumu společnosti Moore během prvních dvou měsíců pandemie poklesla efektivita práce v Česku vlivem nařízené home office hned o 30 %. Náročnějším úkolem zůstává také udržet standardy kybernetické bezpečnosti při používání domácí sítě. I tak nabízí práci z domova jako benefit asi čtvrtina českých firem. Podporu pro nový trend v oblasti zaměstnanosti chystá také Ministerstvo práce a sociálních věcí společně s novelou zákoníku práce. Již dnes však instituce nabízí na svém webu podrobnou metodiku, která zajišťuje práci z domova také legislativní oporu.