Jak najít tu pravou práci po vysoké škole? | EkonTech.cz


Jak najít tu pravou práci po vysoké škole?

Kariéra / jak najít práci / kariéra
19. 5. 2020 - 8:37

Jste v posledním ročníku vysoké školy a pomalu se začínáte bát o svou budoucnost? Nebo máte do konce studií ještě daleko, ale chcete být na přechod do pracovního života připraveni s předstihem? Ať tak či tak, vězte, že děláte správně když prozkoumáváte své možnosti.

Asi každý absolvent vysoké školy se setkal s odmítnutím v rámci výběrového řízení. A rozhodně ne jen jednou. Důvodů proč firmy do svých řad nepřijmou čerstvé absolventy je několik a jsou dost specifické. Jedním z nejčastějších však je nedostatek zkušeností. Odvěká Hlava 22, kdy nemáte pracovní zkušenosti ale zároveň je nemáte jak získat. Odpovědí na tuto situaci by mohla být dobrovolná stáž, praxe nebo zařazení na nižší pozici, než na kterou si pomýšlíte, případně práce zcela mimo obor. V situaci, kdy musíte platit nájem a složenky může tohle být patovou situací, která se může zdát být neřešitelná.

Práce nanečisto

Praxe už při škole a trainee program - to jsou cesty, po kterých se můžete vydat. Zkuste si už během studia najít praxi v oboru, která bude klidně hůře placená, ale nabídne vám to nejcennější pro období po škole - zkušenosti. Studenti mají většinou nižší životní náklady, takže je nižší plat nemusí tolik trápit. Pokud je pro vás už pozdě a praxi si do závěrečných státních zkoušek nezvládnete najít, nevěště hlavu. Trainee program pro vás bude to pravé ořechové. Je velké množství firem, které se snaží již zmíněný začarovaný kruh nedostatku zkušeností vyřešit právě pomocí těchto programů. 

Partner mojí VŠ, je i mým parťákem

Podívejte se na partnerské podniky vaší vysoké školy. Byli byste překvapeni kolik studentů o těchto podnicích neví a přichází tak o jedinečnou možnost najít svého budoucího zaměstnavatele relativně snadno. Partnerské podniky jednotlivých škol s nimi mají užší vztah a obvykle rádi zaměstnají právě jejich úspěšné studenty (častokrát i stejného oboru), protože mají zkušenost s absolventy předchozích ročníků, kteří uvažovali podobným způsobem jako vy. To vše vám bude hrát do karet a je velká šance, že objevíte podniky, které by vás na první pohled ani nenapadlo kontaktovat.

Byli jste v průběhu studia na pracovní stáži? Pomáhali jste na nějakém projektu? Spojte se s bývalými kolegy nebo rovnou s HR oddělením firmy - budete mít velkou výhodou oproti ostatním kandidátům, protože firma ví jak pracujete, jako vycházíte s kolegy a v neposlední řadě už také znáte firemní procesy a hodnoty, takže vaše případné zaškolení bude daleko rychlejší.

A teď babo raď!

Zeptejte se svých spolužáků, kamarádů a rodiny, jestli o nějaké volné pozici ve vašem oboru neví. Existuje velká pravděpodobnost, že budou mít ve svém okolí firmu, která hledá právě vás. Buďte kreativní a nevynechte příležitost jak objevit vaši vysněnou práci. Networking je regulérní způsob jak najít první práci po úspěšném ukončení studijní éry. Nemusíte se bát, že půjde o protekci, protože pokud vám někdo z vašeho okolí pouze předá  informaci o volné pracovní pozici, je to jako byste hledali na internetu. Akorát v tomto případě vám nabídku vyfiltroval člověk, který vás zná a ne seznam zaškrtnutých kolonek v prohlížeči.

ABSOLVENTI.cz

Najít kvalitního zaměstnavatele není hračka, proto je důležité vybírat z těch nejlepších. Studie TOP Zaměstnavatelé každý rok vybírá ty nejlepší a v aplikaci ABSOLVENTI.cz najdete jejich aktuální volné pozice. Je však třeba myslet na to, že i méně známé firmy mohou být tím pravým parťákem pro zahájení pracovní kariéry. A proč se s nimi nespojit tou nejjednodušší možnou cestou, přes mobilní apku?