Jak si vybrat toho pravého zaměstnavatele? | EkonTech.cz


Jak si vybrat toho pravého zaměstnavatele?

Kariéra / hledání práce / kariéra
10. 6. 2020 - 17:33

Právě dokončuješ vysokou školu a přemýšlíš kam povedou tvé další kroky? Nemáš jistotu jakým směrem se chceš ubírat? Chybí ti praxe v oboru a ty nevíš co teď s tím? Máme pro tebe připravených několik typů jak toto období zvládnout.

Nemám praxi

Na vysoké pro tebe bylo hlavní studium a na praxi už nezbyl čas? Určitě kolem sebe slyšíš, že pokud nemáš dostatečnou praxi, nebudou tě chtít v žádné firmě zaměstnat. Omyl! Samozřejmě by byla tvá pozice jednoduší pokud bys měl/a alespoň několik měsíců dlouhou zkušenost z oboru, ale není to dogma. Spousta firem si uvědomuje složitou situaci vysokoškoláků a chce jim dát šanci ukázat, co se v nich skrývá. Proto se stále víc a víc rozmáhají trainee programy, které jsou změřené právě na čerstvé absolventy vysokých škol. V takovém programu získáš potřebné zkušenosti a dostaneš také možnost vyzkoušet si práci napříč celou firmou a poznat tak, zda obor, který máš vystudovaný, je opravdu tím, čemu se chceš i v „reálném světě“ věnovat.

Money, money, money

Jaká jsou tvá mzdová očekávání? Počítáš s tím, že jako člověk s titulem máš automaticky nárok na plat sto tisíc korun měsíčně? Nebo se naopak podhodnocuješ a počítáš na začátek s minimální mzdou? Samozřejmě se situace bude lišit obor od oboru, ale je důležité stanovit si spodní hranici, pod kterou by pro tebe nebylo výhodné jít. Spočítej si své fixní náklady (bydlení, doprava, jídlo atd.) připočti k tomuto číslu extra částku (ne životně důležité útraty, ale věci, které ti čas od času udělají radost a jsou navíc). Buď realista – nezahrnuj do této částky novou kabelku L&V ani každotýdenní párty kde necháš za večer 3 tisíce – zaměř se na skutečně nezbytné výdaje. Tak, teď máš částku, která je pro tebe minimem, abys mohl/a bez problému a s minimálním omezením vstoupit do pracovního života.Dalším krokem je udělat si průzkum trhu. Zjisti na internetu nebo v okruhu svých známých, kteří pracují v daném oboru, jak se pohybuje mzda na pozicích, které by tě lákaly. Možná bude toto setkání s realitou kruté, možná to bude příjemné překvapení, které ti zlepší den. Je však důležité vědět s jakou situací se potýkáš – v oblasti svých výdajů a zároveň ve sféře možných příjmů. Teď už je na tobě zvážit, jak moc reálné je najít práci, která tě uživí.

Priority

Nejen ve filmech můžeme narazit na mladé profesionály, ze kterých se pomalu ale jistě stali workoholici bez osobních životů. Dnešní doba přeje těm, kteří si chtějí vybudovat úspěšnou kariéru. Část z nich padne do spáru tzv. syndromu vyhoření, část z nich funguje v tomto módu celý život beze změny a někteří věnují svůj čas enormnímu pracovnímu vytížení jen v počátcích své kariéry, aby si vybudovali určitou pozici, kterou pak budou „jen udržovat“ a budou si moci dovolit zpomalit své pracovní tempo. Pokud vstupuješ do pracovního procesu, rozmysli se, která z těchto strategií je pro tebe. Zvaž kolik času chceš práci věnovat a jak důležitou roli u tebe hraje vztah peněz a času stráveného v práci. Neexistuje jedna správná cesta, kterou by se měl člověk vydat, je však třeba realisticky pohlédnout na svou budoucnost ještě před podpisem smlouvy.

Dělej co tě baví

Nevěříš tomuto sousloví a myslíš si, že práce je čistě o vydělávání peněz a ne osobním naplnění? Inu, bezesporu tomu tak může být. Ale stále více pracovníků hledá hlavně naplnění svých snů a raději pracuje ve firmách, které jim tuto možnost dají A firmy si to velice dobře uvědomují. Je možné často vidět přechod pracovníků mezi obory a zaměstnavatelé tyto transfer hojně podporují – člověk, který pracuje na tom, co ho baví je totiž tím pravým pro danou činnost. Jeho osobní motivace a zaujetí pro práci dosahuje hvězdných výšit v porovnání s někým, pro koho je daná pozice pouze povinností. Zamysli se nad tím, jestli práce i konkrétní obor, který hledáš je opravdu tím, čemu se chceš věnovat. Necítíš nadšení při představě práce pro konkrétní firmu? Popis pracovní pozice ti náladu nezlepšuje ale naopak spíš zhoršuje? Možná je čas popřemýšlet o jiném směřování tvé kariéry. A věř nám – na pohovoru tvůj budoucí zaměstnavatel pozná, jestli jsi nadšený kandidát, který bude do práce chodit s radostí nebo někdo, kdo možná trochu pochybuje o svém rozhodnutí přihlásit se do výběrového řízení.

Benefity vládnou

Projíždíš pracovní nabídky a nestačíš se divit co všechno za benefity existuje? Tytam jsou doby kdy byly jediným benefitem stravenky. Firmy dnes lákají kandidáty na dny dovolené navíc, mulitsportku, flexi hours nebo dokonce pravidelný homeoffice. Team buildingy, pravidelné sedánky s kolegy z práce a neformální pracovní prostředí v ultra moderním open officu a dnes téměř normou. Opravdu ale všechny benefity využiješ? Je pro tebe důležité mít v kanceláři neomezenou zásobu kávy, když vlastně uvažuješ o tom, že se chceš vyvarovat kofeinu? Chodíš každý den běhat a nechceš začínat s žádným jiným sportem? No, tak v tom případě asi multisportka pro tebe nebude to nejnutnější. Zauvažuj nad tím, který benefit je skutečně benefitem i pro tebe. Dlouhý seznam benefitů, které nevyužiješ může odvést tvou pozornost od nabídky, která jich má pár, ale za to přesně pro tebe.

Firmě musíš věřit

Chceš najít tu pravou práci? V tom případ si zjisti co nejvíc o firmě samotné, ale i o pracovním prostředí, které tam vládne. Jsi zarytý ekolog, ale pokukuješ po firmě, která v podstatě netřídí? Jezdíš do práce MHD a jsi zarytý odpůrce osobních vozů? No, v tom případě asi nebude automobilka tím pravým ořechovým. Je možné některé procesy ve firmě změnit a být hnacím motorem, který se zasadí o změnu, nepočítej ale s tím, že to bude jednoduché.Mít určitou vizi je důležité a sladění zaměstnaneckých a firemních vizí je téměř ideálním stavem. No schválně – pro kterou z firem se rozhodneš, když ti obě nabídnou stejné mzdové podmínky a benefity, ale jedna bude v souladu s tvým přesvědčením a druhá bude proti němu?