Jak těžké je najít práci během pandemie? | EkonTech.cz


Jak těžké je najít práci během pandemie?

Kariéra / pandemie
26. 10. 2020 - 7:00

To, co nikdo nečekal, se stalo skutečností a rok 2020 se nese v duchu celosvětové pandemie. Jak tato událost ovlivnila HR sektor a co to znamená pro vysokoškoláky? Na to jsme se zeptali odborníků, kteří se zaměstnaností a pracovními nabídkami zabývají na denní bázi.

Jak to nyní vypadá na pracovním trhu? „Během nouzového stavu jsme zaznamenali propad počtu obsazovaných míst, kdy k největšímu útlumu došlo v dubnu – asi o 60 % v meziročním srovnání. S koncem nouzového stavu došlo k mírnému vyrovnání situace, i přesto však byla čísla záporná – v červnu o zhruba 43 % a v srpnu o 30 % v meziročním srovnání,“ vysvětluje datový analytik Tomáš Dombrovský z Jobs.cz.

Firmy mají na výběr

Rychlost, s jakou pandemie nastoupila, nečekal nikdo a pro mnohé firmy byla tato neblahá událost a její přímé ekonomické následky příliš velkým soustem, jak potvrzuje i Filip Mikschik, CEO a zakladatel StartupJobs.cz: „Firmy dočasně přestaly nabírat, u některých došlo ke snižování mezd a v nejtěžších případech i k propouštění.” To však přineslo i pro mnohé možná nečekané příležitosti, pokračuje Mikschik: „Kvůli tomu se na trh práce dostala spousta kvalitních kandidátů, kteří by se na něj předtím jen tak nedostali. Před krizí společnosti bojovaly o každého kvalitního zaměstnance, nyní mají více na výběr. Firmy, které tohoto využily, získaly skvělé zaměstnance za dobrých podmínek. Nicméně toto okno u kvalifikovaných pozic netrvalo dlouho a nyní už se pomalu vracíme k normálu s tím, že ale platí, že nabídek je lehce méně než dříve a zájemců na každou nabídku se hlásí více.”

Úbytek nabídek pro absolventy

„Každý měsíc teď zpracujeme zhruba 600 tisíc životopisů, které kandidáti pošlou v reakci na nabídky pozic na pracovních portálech. Těch je mimochodem oproti loňskému roku asi o třetinu méně,“ říká Dombrovský a doplňuje: „samozřejmě záleží na konkrétním oboru, například náročné technické specializace, IT pracovníci jsou stále nedostatkovými. Naopak u lidí s obecnějším zaměřením nebo nižší kvalifikací vidíme obrovský přetlak zájemců.“ 

Na absolventy tato situace dopadá právě skrze omezenou nabídku vstupních pozic a pozic nevyžadujících předchozí praxi. Firmy si mohou více vybírat a pokud se na pozici hlásí člověk bez předchozí praxe, bojuje o danou pozici s větším množstvím kandidátů, a to jak těch ve stejné situaci, tak i těch, kteří například ztratili práci, ale už mají určitou praxi, a pro firmu jsou tím pádem potenciálně zajímavějšími.

Bez praxe to nepůjde

„Zájem o odborníky v IT oblasti je již několik let obrovský a pořád jich není dostatek, aby obsadili všechny otevřené pozice. Vybrat si tedy kariéru v IT je určitě dobrá volba,“ potvrzuje Filip Mikschik. Co však dělat v případě, že IT obor není váš šálek kávy a studujete třeba ekonomku nebo sociální vědy? Praxe, praxe, praxe – a to už během studia, klidně zadarmo. Pryč jsou doby, kdy si mohli studenti vybírat mezi královsky placenými stážemi v oboru. V dnešní době pro pracovní trh neplatí pořekadlo „lepší vrabec v hrsti, než holub na střeše“. Je totiž třeba myslet v dlouhodobějším horizontu a zvolit praxi, která vašemu životopisu přidá na váze a dostanete se díky ní k zajímavějším pracovním příležitostem.

V příštím vydání časopisu EkonTech.cz se můžete těšit na tipy, kde a jak získat praxi při studiu.