Když se teorie potká s praxí | EkonTech.cz


Když se teorie potká s praxí

Kariéra / VALEO / trainee program
24. 5. 2021 - 7:00

Trainee program není novinkou posledních měsíců, ale stálicí s několikaletou tradicí. Jak takový program vypadá v mezinárodní společnosti nám prozradili ti nejpovolanější, tedy samotní trainees z výrobního závodu skupiny Valeo v Žebráku - Jakub, Martin a Jirka.

Jakub začínal ve Valeo jako trainee před 6 lety protože uměl s CADem. Rozhodnutí začít pracovat při studiu bral jako možnost jak si přivydělat a získat letní brigádu. Při studiu na Západočeské Univerzitě v Plzni se totiž rozhodně nenudil.

A jak se o trainee programu vlastně dozvěděl? „Na veletrhu práce, který se každoročně pořádal na ZČU. U stánku jsem vyplnil formulář, kde jsem uvedl, že umím pracovat s CADem.” Pak už to šlo ráz na ráz a k měkkým dovednostem, které získal na vysoké škole přibyly díky práci ve Valeo dovednosti tvrdé, mezi které patřilo kótování nebo třeba znalosti geometrické tolerance.

Nebylo ale studium a práce najednou až příliš? „Velkou výhodou bylo to, že jsem si týden předem mohl určit, kolik času strávím v dalším týdnu v práci tak, abych stíhal i školu. Objem práce na trainee pozici byl samozřejmě menší než na full time, právě kvůli škole. Neměl jsem prostor řešit velké úkoly, které vyžadovaly hodně času, takže jsem dostával takové, které byly časově zvládnutelné.” 

Jakub vysvětluje, co patřilo do jeho agendy: „Měl jsem na starosti například rozbor konkurenčních produktů a považuji za úspěch to, že jsme ho nejen zdárně dokončili ale hlavně, že jsem z něj vyvodili důležité a přínosné závěry ”.

Z trainee pozice se Jakub přesunul do oddělení R&D a dnes pracuje jako Industrialization Engineer. Je tedy skutečným důkazem toho, že pravidelné půlroční a roční pohovory s nadřízenými nesou své ovoce - kariérní aspirace zaměstnanců totiž bere Valeo vážně a pokud je to možné, poskytne zaměstnancům možnost růst a posunout se dál směrem k vysněnému kariérnímu cíli. 

„Celkově si myslím, že mi Valeo nastavilo požadavky na práci hodně vysoko. V R&D byl např. velmi dobrý kolektiv a díky mojí zkušenosti z trainee pozice vím, že dobrý kolektiv je v práci velmi důležitý.” - Jakub

Málokdo by tipoval, že Martin skončí ve Valeu - po obchodní akademii se totiž rozhodl pro studium 2 vysokoškolských oborů z nichž ani jeden nebyl technického rázu. Politologii absolvoval s Bc. titulem a práva ve čtvrtém ročníku opustil: „Už při studiu VŠ jsem celé tři roky pracoval ve Valeu na víkendové směně, nejprve jako operátor, potom jako teamleader. Když jsem ukončil politologii, Valeo mi nabídlo trainee program v oddělení Industrializace. Tu nabídku jsem tenkrát rád přijal a vlastně jsem díky tomu zjistil, že mě ta práce tak baví a zajímá, že jsem se rozhodl pro studium strojní fakulty v Plzni na ZČU.”Stočit kariérní vyhlídky technickým směrem byl bezesporu správný krok - v roce 2018 totiž tým Valea, jehož součástí byl i Martin, vyhrál cenu Pace Award. „To jsou takoví Oscaři v oblasti automotive. Moje pozice byla Advanced development technical leader a měl jsem na starosti vývoj výparníku pro eco-friendly chladivo R744. Jednalo se o první uvedení klimatizačního systému do aut s tímto chladivem na světě.”

A jak Martin zpětně hodnotí svoje rozhodnutí zapojit se do trainee programu ve skupině Valeo? „Zjistil jsem, že technika je zábavná a může to být zajímavá profesní cesta. A hlavně člověk si pak snáz uvědomí, co je pro něj vlastně důležité a svůj žebříček priorit sestaví nejlépe až na základě svojí vlastní zkušenosti. Měl jsem možnost pracovat s hodně chytrými a fajn lidmi. Díky práci na projektech jsem navíc v kontaktu s kolegy, kteří jsou špičkami v oboru a bavit se s nimi o této problematice je hrozně inspirativní.” 

Je tedy důležité zmínit i fakt, že trainee program není jen o práci a získávání zkušeností a kontaktů, jedná se i o skvělou příležitost utvořit pevné vazby, mnohdy i přátelství s těmi, které baví podobný obor, což potvrzuje i sám Martin: „Byli jsme parta studentů pracujících na trainee pozicích, ale stýkali jsme se i mimo práci.”

„Jenom díky praxi zjistíš, že to, co se učíš, v ní potom můžeš uplatnit. Najednou si uvědomuješ důležitost teoretických znalostí, protože Ti opravdu pomáhají řešit tvé dílčí úkoly.” - Martin

Jirka aktuálně působí na pozici VPS trainee, o které se dozvěděl prostřednictvím webových stránek Valea. „Už před maturitou jsem měl vizi, že když půjdu na VŠ, budu u toho i pracovat a chtěl jsem to zkusit už od prváku, i přes vědomí, že nebude lehké skloubit to dohromady. Hledal jsem po různých stránkách výrobních firem, ale jenom Valeo mělo na webu vlastní záložku pro studenty a vypsaný trainee program. Bylo zřejmé, že má Valeo o studenty zájem, a to mě oslovilo. Neváhal jsem, poslal jsem životopis a vyšlo to.”

Značná část Jirkovy práce souvisí s reporty: „Musel jsem se naučit pracovat s velkými excelovými soubory se spoustou vzorečků, kde mám určitý základ ze školy, ale ne tak obsáhlý. Teď se v nich ale už dokážu bravurně zorientovat a rozšířil jsem své excelové znalosti o další usnadňováky.” 

Staré i nové dovednosti Jirka navíc využil i v důležitém interním auditu kvality, který zdárně proběhl 3 měsíce po tom, co nastoupil. „Naše oddělení mělo tento audit z části na starosti a bylo pro nás proto důležité, aby vše proběhlo v pořádku. To se povedlo a jako závod jsme navíc získali nejvíc bodů z celé Evropy.” 

I Jirka vidí svou budoucnost v ideálním případě spojenou právě se skupinou Valeo: „Kolegové tu jsou vstřícní, ochotní a vždy mi rádi pomůžou. Mám rád výrobu, inovace a různá zlepšení, a právě proto bych rád zůstal ve Valeu, které je v inovacích jedničkou.”

„Líbí se mi pracovní zázemí a strategická lokalita (na půli cesty Praha - Plzeň), vyhovuje mi i pracovní prostředí - je tu čisto, bezpečno a dobrá kantýna :)” - Jirka

Všichni tři se jednoznačně shodují na tom, že měli možnost od začátku pracovat na reálných úkolech a že v trainee programu ve Valeu rozhodně nešlo o “vaření kávy a sešívání papírů”. 

„Na trainee pozici v oddělení Industrializace se mi moc líbilo, že jsem po úvodním zaškolení hned dostal samostatné úkoly. Vlastně když nad tím tak přemýšlím, dostal jsem úkoly, které měli i standardní zaměstnanci, ale měl jsem jich míň, abych to zvládal při škole. Což bylo super takhle si vše v uvozovkách osahat, protože jsem díky tomu zjistil, že na to mám, že to zvládnu,” vysvětluje Martin a souhlasí s Jakubem, který měl před několika lety stejnou zkušenost. Jirka přidává: „Nikdo mě nevodil za ručičku. Což nevnímám jako nějakou zátěž, právě naopak, byla to dobrá zkušenost. Jste v podstatě jako řadový zaměstnanec, ale máte tu výhodu, že je všechno na domluvě – ořezaná pracovní doba, která se kvůli škole musí uzpůsobit. Myslím si, že to Valeo dělá velmi dobře v tom smyslu, že se snaží přizpůsobit studentům.” Získat reálné zkušenosti a zapojit se do týmu naplno je totiž hlavním účelem trainee programů a to si společnost Valeo velmi dobře uvědomuje.